Evropa

Premijer Švedske Stefan Leven podneo ostavku, menja ga ministarka finansija

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2021

-

16:13

Premijer Švedske Stefan Leven podneo ostavku, menja ga ministarka finansija
Premijer Švedske Stefan Leven podneo ostavku, menja ga ministarka finansija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švedski premijer Stefan Leven zvanično je danas podneo ostavku, otvarajući tako put ministarki finansija Magdaleni Anderson da postane prva žena na toj funkciji u istoriji Švedske, ako dobije "zeleno svetlo" parlamenta.

Socijaldemokrata Leven, bivši radnik zavarivač i sindikalni pregovarač, predvodio je manjinsku koaliciju sa Zelenima od 2014. godine, a ranije ove godine je rekao da će podneti ostavku uoči sledećih opštih izbora koji bi trebalo da budu u septembru 2022. godine, podseća Rojters.

EPA/Jessica Gow /TT

 

Anderson je prošle nedelje zamenila Levena na funkciji prvog čoveka socijaldemokrata i verovatno će biti prvi izbor predsednika parlamenta kad bude predložio formiranje nove vlade.

"Imamo izbore za manje od godinu dana i važno je da imamo brzu primopredaju," izjavio je Leven, koji je u avgustu rekao da će podneti ostavku ovog meseca.

"Mislim da birači žele da ovo prođe glatko", dodao je on.

Ostaje, međutim, nejasno da li će Anderson imati dovoljnu podršku da prođe glasanje u parlamentu, što bi se moglo dogoditi sledeće nedelje.

Njoj nije potrebna većina u parlamentu od 349 mesta da bi postala premijer, ali mora da izbegne da većina glasa protiv nje, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Propala tri pokušaja formiranja vlade: Bivši švedski premijer nada se novom mandatu, danas ponovo glasanje u parlamentu

Komentari (0)

Evropa