Evropa

Ministar finansija Hrvatske: Realna godina za ulazak u evrozonu - 2023.

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2021

-

16:46

Ministar finansija Hrvatske: Realna godina za ulazak u evrozonu - 2023.
Ministar finansija Hrvatske: Realna godina za ulazak u evrozonu - 2023. - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić ocenio je na savetovanju ekonomista u Opatiji da je 2023. realna godina za ulazak Hrvatske u evrozonu, pod uslovom da se zadovolje preuzete obaveze i kriterijum.

Marić, koji je u kućnoj izolaciji budući da je pozitivan na kovid, u obraćanju na tom skupu putem interneta, rekao je da Hrvatska ispunjava većinu kriterija, te da je u grupi zemalja u kojima će udeo javnog duga u BDP-u u sledeće tri godine padati, dok će u više od polovine država članica EU taj udeo rasti, prenosi Hina.

Prema njegovim rečima, u postupku prelaska s kune na evro važiće našelo zaštite potrošača, tako da će se kuna konvertovati u evro po fiksnom kursu, a troškove će, ako pri tome nastanu, pokrivati finansijske institucije. To će važiti i za konverzije kredita, istakao je on.

Pet meseci pre uvođenja evra, cene će se iskazivati dualno, u kunama i evrima, a nakon dana uvođenja će još dve sedmice moći da se plaća u kunama, naveo je Marić.

Ponovio je i da vlada očekuje da će realni BDP-a dostići do kraja ove godine nivo iz 2019, kada nije bilo kovid krize. On očekuje i splašnjavanje efekata inflacije, te pad cena sirovina, energenata i posledično cena robe, prenosi hrvatska agencija.

Preporuka za vas

Milanović: Kakve veze Tesla ima sa Srbijom; Milošević: Tesla nas spaja sa celim svetom
Hrvatski ekonomisti: Svi pričaju o dizajnu, umesto o posledicama uvođenja evra
Narodna banka: Stavljanje Tesle na evrokovanice u Hrvatskoj bilo bi prisvajanje srpskog  kulturnog nasleđa

Komentari (0)

Evropa