Evropa

Švedska traži od EU da zabrani rudarenje kriptovaluta zbog Pariskog klimatskog sporazuma

Komentari

Autor: Euronews

13/11/2021

-

10:24

Švedska traži od EU da zabrani rudarenje kriptovaluta zbog Pariskog klimatskog sporazuma
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Suočene sa naglim porastom potrošnje energije, švedske vlasti pozvale su Evropsku uniju da na svojoj teritoriji zabrani "energetski intenzivno" rudarenje kriptovaluta.

Erik Teden, direktor švedske Uprave za finansijski nadzor, i Bjorn Risinger, direktor Švedske agencije za zaštitu životne sredine, rekli su da sve veća potrošnja energije kriptovaluta ugrožava sposobnost Švedske da ispuni svoje obaveze prema Pariskom klimatskom sporazumu.

Između aprila i avgusta ove godine, potrošnja energije za rudarenje bitkoina u nordijskoj zemlji porasla je "nekoliko stotina odsto", i sada troši električnu energiju koja bi zadovoljila potrebe 200.000 domaćinstava, rekli su Teden i Risinger.

Direktori najvećih švedskih finansijskih i ekoloških regulatora pozvali su na zabranu rudarenja kriptovaluta u celoj EU koje se baziraju na algoritmu "Dokaz o radu" (Proof of Work). U otvorenom pismu traže i da Švedska "zaustavi uspostavljanje" novih operacija rudarenja kriptovaluta i da kompanijama koje trguju i investiraju u kripto imovinu bude zabranjeno da svoje poslovne aktivnosti opisuju kao ekološki održive.

"Dokaz o radu"

Ključno pitanje koje pokreće intervenciju švedskih regulatora je "dokaz o radu" koji se koristi za kovanje mnogih kriptovaluta, uključujući bitkoin i eter, dva najveća tokena na svetu.

Pod sistemom "Dokaz o radu", računari moraju da rešavaju matematičke zagonetke da bi potvrdili transakcije koje se dešavaju na datoj mreži. Proces je osmišljen tako da postaje sve teži kako se broj blokova validiranih transakcija u lancu povećava, što znači da je potrebno više računarske snage - a samim tim i energije.

Ovo dovodi do "trke u naoružanju" među rudarima, jer što poseduju moćniji hardver, veća je verovatnoća da će dobiti novčić.

Putovanje od 44 kruga oko planete

Poslednjih meseci, nordijske zemlje zabeležile su porast rudarenja kriptovaluta. Švedska i Norveška su postale zemlje koje privlače kripto-rudare, budući da nude jeftiniju struju zbog obilja energije iz hidroelektrana.

Rast kripto rudarstva, međutim, sa sobom nosi oportunitetni trošak, rekli su Teden i Risinger, pošto se švedska obnovljiva energija preusmerava iz industrijske, transportne i domaće upotrebe, u Bitkoin i druge tokene.

"Trenutno je moguće voziti električni automobil srednje veličine 1,8 miliona kilometara koristeći istu energiju koja je potrebna za rudarenje jednog bitkoina. Ovo je jednako putovanju od 44 kruga oko planete. Svakog dana se rudari 900 bitkoina. To nije razumna upotreba naše obnovljive energije".  

Rudarenje Biktoina

Da bi "iskopali" Bitkoin, računari - često specijalizovani - povezani su na mrežu kriptovaluta. Njihov zadatak je verifikacija transakcija između onih koji trguju Bitkoinom.

Ovaj proces uključuje rešavanje jednačina, koje, iako nisu sastavni deo verifikacije kretanja valute, predstavljaju sigurnosnu prepreku da niko lažno ne uređuje globalni zapis svih transakcija. Kao nagradu, rudari povremeno dobijaju male količine Bitkoina u nečemu što se često upoređuje sa lutrijom.

Pixabay

 

Da bi povećali profit, ljudi često povezuju na mrežu veliki broj rudara - čak i čitava skladišta puna njih. To troši ogromnu količinu električne energije jer računari, manje-više, neprestano rade na rešavanju jednačina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa