Evropa

Samohrana majka troje dece iz Avganistana utočište pronašla u Atini: Iz zemlje je pobegla samo zato što voli svoj posao

Komentari

Autor: Ioannis Giagkinis/Euronews Greece

14/11/2021

-

13:05

Samohrana majka troje dece iz Avganistana utočište pronašla u Atini: Iz zemlje je pobegla samo zato što voli svoj posao
Samohrana majka troje dece iz Avganistana utočište pronašla u Atini: Iz zemlje je pobegla samo zato što voli svoj posao - Copyright Screenshot/Euronews Greece

veličina teksta

Aa Aa

Do letos je bila voditeljka dnevnih vesti na kabulskoj TV stanici Tamadon. Posle okupacije avganistanske prestonice od strane talibana 15. avgusta, Masome Golami je svoju sreću odlučila da potraži u inostranstvu.

Masome trenutno boravi u Atini. Zaposlenoj mami troje dece bilo je sve samo ne lako da ostane u Avganistanu, pogotovo što se ovim zanimanjem bavila uprkos protivljenju supruga.

"I pre nego što su talibani došli, za jednu ženu je bilo veoma teško da radi u Avganistanu, ali od kada su se talibani vratili u našu zemlju stvari su postale mnogo gore. Ne možemo da radimo. Talibani nas ne gledaju kao ljudska bića. Ne mogu da sede za istim stolom i razgovaraju sa ženom, oni to smatraju sramotom", rekla je ona u razgovoru za Euronews Greece.

Masome ima troje dece - dvanaestogodišnjeg Elijasa, sedmogodišnjeg Entrisa i trogodišnju Fatimu-Asru. Od supruga se razvela pošto je imao problem sa tim što radi, a pogotovo što je voditeljka. Odluka, kaže nije bila laka. Dogovorili su se da krenu odvojenim putevima, a da ona preuzme brigu o njihovo troje dece i potraži sreću u inostranstvu.

"Bojim se da imam porodicu u Avganistanu. U kraju u kom sam živela svi su znali da sam novinarka. Radila sam na televiziji kao voditeljka sedam godina. Svi su to znali, ali je problem što sada neki od njih pripadaju talibanima i daju im sve informacije. Zabrinuta sam za sve, posebno za roditelje"

Iako je sada daleko od talibana, njene misli su sa rođacima, prijateljima i svim sunarodnicima koji su ostali. Na pitanje Euronewsa da li ima neku poruku za njih, odgovorila je:

"Nemam poruku za njih jer znam da im to neće pomoći. Tamo su uslovi veoma teški. Jako teški", rekla je i zaplakala:

"Veoma sam zabrinuta za svoje roditelje. Konkretno moje pleme, Hazari, koji su šiiti, sada se suočava sa najvećim problemima od strane talibana.

Screenshot/Euronews Greece

 

U vreme snimanja priloga u Arheološkom muzeju u Atini, njeno troje dece je uživalo u sladoledu, a zatim u igri sa golubovima često trčeći mami u zagrljaj.

Masome je napustila Kabul zahvaljujući inicijativi međunarodnih organizacija i uz pomoć Međunarodne federacije novinara i grčkih vlasti, ostaje privremeno u Atini uz moralnu i finansijku podršku Unije novinara atinskih dnevnih novina (ΕΣΗΕΑ). Nada se da će joj uskoro neka od evropskih zemalja pružiti šansu da radi posao koji najviše voli.

Kako kaže, pošto je bila jedna od srećnica koje su uspele da napuste Avganistan, veruje u "svetlu budućnost" za sebe, a posebno za decu.

Komentari (0)

Evropa