Evropa

Uticaj supruge Borisa Džonsona već je pod lupom, ko je Keri Simonds?

Komentari

Autor: Euronews/N.Z.

02/06/2021

-

09:01

Uticaj supruge Borisa Džonsona već je pod lupom, ko je Keri Simonds?
Uticaj supruge Borisa Džonsona već je pod lupom, ko je Keri Simonds? - Copyright EPA/VICKIE FLORES

veličina teksta

Aa Aa

Keri Simonds od od pre nekoliko dana udata je za premijera Velike Britanije Borisa Džonsona. Njen uticaj unutar Daunung strita već je pod lupom, piše "Skaj njuz". 

Bivša šefica za komunikacije Konzervativne partije, koja je sada uzela prezime svog supruga, prvi put je povezana sa Džonsonom, u romantičnom smislu, u medijima početkom 2019. godine, pre nego što je on došao na čelo stranke.

Par je objavio njihovu veridbu u februaru 2020, u isto vreme kada su saopštili i da očekuju prvo zajedničko dete.

Međutim, stvari su pošle zabrinjavajućim tokom u aprilu kada se Džonsonu pogoršalo stanje zbog koronavirusa, pa je tri noći proveo na intenzivnoj nezi. Istog meseca Simonds je rodila njihovog sina Vilfreda.

Tanjug/Rebecca Fulton/Downing Street via AP

 

Gospođa Džonson je kasnije navela da je život "postao veoma mračan" u vreme kada je njen budući muž bio u bolnici.

Njih dvoje su bili jedini par koji je živeo zajednički u Dauning stritu, a da nisu bili venčani. Tamo su se preselili u julu 2019, nakon što je Džonson zamenio Terezu Mej na mestu premijera.

Ali od tada se pojavilo sve više pitanja o uticaju Džonsonove i finansijama ovog para.

U februaru je Dauning strit morao da negira tvdnje da je Džonsonova partnerka preuzela centralnu ulogu u vođenju države.

To je usledilo nakon što je analitička grupa "The Bow", čiji su članovi poslanici konzervativaca, pozvali na nezavisnu istragu oko njene "pozicije i autoriteta". Uzrok tome bilo je postavljanje njena dva saradnika, Baronice Fin i Henrija Njumana, za ključne savetnike u Broju 10.

Keri Simonds se takođe sukobila sa nekadašnjim višim saradnikom Dominikom Kamingsom, koji je navodio da je ona odvratila Džonsona od pandemije. Optužio ju je da je pokušala da izmeni pozicije kako bi svojim prijateljima dala poslove, govoreći da ovo "nije samo u potpunosti neetično, već i ilegalno", te da njegova ostavka ima veze sa tim.

EPA/VICKIE FLORES

 

U proteklih nekoliko nedelja, Boris Džonson se suočio sa intenziviranim pritiskom da objasni kako je platio preuređenje stana u Dauning ulici, što je nadgledala Keri i što je koštalo više od 280.000 dolara.

Utvrđeno je da premijer nije prekršio ministarski zakonik zbog renoviranja. 

U međuvremenu, "Desetka" je odbila da negira izveštaje početkom ovog meseca da su obratili konzervativnim donatorima u vezi sa plaćanjem troškova brige o detetu Borisa Džonsona.

Keri Džonson, koja je 23 godine mlađa od supruga, sebe na Tviteru opisuje kao konzervacionistu... borca protiv zagađenja plastikom".

U januaru je ova 33-godišnjakinja postavljena za šeficu komunikacija u organizaciji za zaštitu životinja "Aspinal fondacija", a kasnije se pojavila informacija da je grupa pod istragom "zbog ozbiljne zabrinutosti zbog upravljanja i finansijskog upravljanja od strane Dobrotvorne komisije", prenosi "Skaj".

Mnogo pre njene veze sa Džonsonom, Keri je bila u takozvanom "Vesminster mehuru".

Ćerka je Metjua Simondsa, jednog od osnivača lista "Independent", a sa samo 29 godina postala je šefica za odnose sa javnošću Konzervativne partije.

Pre ove uloge, Keri Džonson je bila specijalna savetnica Sadžidu Džavidu. Studirala je na Univerzitetu Varvik.

Komentari (0)

Evropa