Evropa

Merkel i Lukašenko razgovarali o migrantskoj krizi, dogovoreni dalji kontakti za rešenje situacije

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2021

-

07:47

Merkel i Lukašenko razgovarali o migrantskoj krizi, dogovoreni dalji kontakti za rešenje situacije
Merkel i Lukašenko razgovarali o migrantskoj krizi, dogovoreni dalji kontakti za rešenje situacije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko razgovarao je telefonom sa nemačkom kancelarkom u tehničkom mandatu Angelom Merkel o migrantskoj krizi na granici Belorusije sa zemljama EU, saopštio je Telegram kanal "Pul prvog".

Kako je navedeno, u razgovoru je bilo reči o nizu problema, pre svega o situaciji sa izbeglicama na belorusko-poljskoj, belorusko-litvanskoj i belorusko-letonskoj granici. Detaljno su razmotreni putevi i izgledi za rešavanje migracionog problema kako bi se sprečila eskalacija situacije na granici, prenosi Sputnjik.

U saopštenju se ističe i da su lideri detaljno razmatrali podršku izbeglicama kroz pružanje humanitarne pomoći.

Kako prenosi kanal, razgovor Lukašenka i Merkelove trajao je oko 50 minuta, a strane su se "dogovorile o daljim kontaktima kako bi se rešila situacija".

Agencija Belta navodi da je pres služba beloruskog lidera navela da je bilo reči i o humanitarnoj  podršci izbeglicama kroz pružanje humanitarne pomoći.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin izrazio mišljenje da su Angela Merkel i Aleksandar Lukašenko spremni da razgovaraju jedni sa drugima i izrazio nadu da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti, pošto migranti traže da odu u Nemačku.

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice.

Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa