Evropa

Savet EU proširio mogućosti za sankcije Belorusiji

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2021

-

12:15

Savet EU proširio mogućosti za sankcije Belorusiji
Savet EU proširio mogućosti za sankcije Belorusiji - Copyright Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

veličina teksta

Aa Aa

Savet EU proširio je danas zakonski okvir kojim se omogućava uvođenje sankcija Belorusiji navodeći da je to odgovor na instrumentalizaciju ljudi koju sprovodi beloruski režim u političke svrhe.

Ovom odlukom prošireni su kriterijumi koji će omogućiti da se na listi sankcionisanih nađu pojedinci i subjekti koji organizuju ili doprinose aktivnostima Lukašenkovog režima koje omogućavaju ilegalni prelazak spoljnih granica EU.

„Današnja odluka odražava odlučnost EU da se suprotstavi instrumentalizaciji migranata u političke svrhe. Ovo je reakcija na nehumanu i nezakonitu praksu. Istovremeno, nastavljamo da se suprotstavljamo neprihvatljivoj represiji režima protiv sopstvenog stanovništva i reagovaćemo u skladu s tim”, izjavio je je šef diplomatije EU, Žosep Borelj.

Današnja odluka Saveta EU usledila je nakon zaključaka Evropskog saveta od 21. i 22. oktobra 2021. godine, u kojima su lideri EU izjavili da neće prihvatiti bilo kakav pokušaj trećih zemalja da instrumentalizuju migrante u političke svrhe, osudili sve hibridne napade na granicama EU i potvrdili da će odgovoriti na takve poteze Minska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa