Evropa

Poljska, Litvanija i Letonija razmatraju da zatraže od NATO-a hitne pregovore zbog migrantske krize

Komentari

Autor: Euronews/AP

14/11/2021

-

22:53

Poljska, Litvanija i Letonija razmatraju da zatraže od NATO-a hitne pregovore zbog migrantske krize
Tanjug/AP/Leonid Shćeglov/BelTA - Copyright Tanjug/AP/Leonid Shćeglov/BelTA

veličina teksta

Aa Aa

Poljska, Litvanija i Letonija razmišljaju da zatraže od NATO-a početak hitnih pregovora u vezi sa migrantskom krizom na granici sa Belorusijom, istakao je premijer Poljske. 

Govoreći za poljske državne medije, premijer Mateus Moravjecki je istakao, zajedno sa kolegama iz druge dve zemlje da su diskutovali da li da pitaju NATO alijansu za pomoć na osnovu člana 4 sporazuma.

Ovaj član omogućava svakom savezniku da zatraži konsultacije ako osećaju da im je ugrožen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost.

Moravjecki je istakao za državnu agenciju PAP da sada moraju da urade konkretne korake i da je potrebna privrženost cele alijanske.

Tenzije na granici porasle su u protekloj nedelji, dok Poljska prikazuje snimke velikih grupa migranata koji pokušavaju na sve načine da pređu granicu sa Belorusijom i uđu u EU.

profimedia

 

Predstavnici EU istakli su da je Belorusija počela "hibridni rat" time što omogućava migrantima da slobodno prođu preko njene teritorije jer se tako "svete" za sankcije koje su uvedene aktuelnom režimu.

Pojačano obezbeđenje na granici

Na granici sa Belorusijom njeni susedi počeli su da jačaju obezbeđenje kako bi pokušali da blokiraju novu migrantsku rutu. Zamenik ministra unutrašnjih poslova Poljske rekao je danas da sve više migranata dolazi na njihovu granicu sa Belorusijom.

Zbog vanrednog stanja koje je na snazi u Poljskoj, novinarima i članovima humanitarnih organizacija nije omogućeno da dođu do granice kako bi mogli da vide kakva je trenutna situacija sa migrantima. 

profimedia

 

Veliki broj migranata sada je blokiran na granici i smrzavaju se dok 15.000 vojnika i policajaca ne dopušta da uđu u Poljsku.

Većina migranata krenulo je na dug put kako bi pobegli od siromaštva i beznađa koje su doživeli u Siriji i Iraku i nadaju se da će da dođu do Nemačke ili neke druge zapadnoevropske zemlje. 
Pojska je juče objavila da je u blizini granice pronađeno telo mladog Sirijca, što je jedanaesta prijavljena žrtva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa