Fokus

EU najavila kažnjavanje beloruske kompanije zbog migranata, Belavia objavila da ih više ne prima na let iz Dubaija

Komentari

Autor: Tanjug / BeITA

15/11/2021

-

10:52

EU najavila kažnjavanje beloruske kompanije zbog migranata, Belavia objavila da ih više ne prima na let iz Dubaija
Aviokompanija Belavia - Copyright AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Uoči današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije otvoreno je pitanje novih sankcija Belorusiji zbog migranste kize na granici ove zemlje i Poljske. 

Dok EU najavljuje nove sankcije za Minsk i državnu aviokompaniju Belavia, iz Minska stižu obećanja da Belavia neće prevoziti državljane odreženih zemalja do Belorusije, a od Lukašenka spremnost da migrante prebaci do Nemačke.

"Evropska unija se nada da će proširiti sankcije na aviokompanije, turističke agente i druge ljude koji su uključeni u transport migranata u Belorusiju", ponovio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Ovakve najave čule su se od zvaničnika Unije u više navrata prethodnih dana.

Borelj je, dolazeći na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu, izjavio da je beloruskom ministru spoljnih poslova tokom vikenda rekao da je situacija na granici sa EU potpuno neprihvatljiva i da je potrebna humanitarna pomoć, prenosi agencija Rojters.

Nemačka je saopštila danas da će ministri spoljnih poslova EU na današnjem sastanku pooštriti sankcije protiv Belorusije zbog migrantske krize, upozoravajući istovremeno avio-kompanije da prestanu da prevoze migrante u Minsk ili će se suočiti sa zabranom sletanja u Evropu.

"Ono što vidimo u Minsku, ovaj nehumani sistem korišćenja izbeglica kao oruđa za vršenje pritiska na Evropsku uniju, nije se poboljšao, već se pogoršao poslednjih dana", izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas novinarima po dolasku u Brisel.

Stigao je i odgovor iz aviokompanije. Beloruska agencija Belta danas je prenela saopštenje Aviokompanije Belavia da državljani Iraka, Sirije, Jemena i Avganistana neće biti primani na letove iz Dubaija za Belorusiju.

"U skladu sa odlukom nadležnih organa UAE, od 14. novembra državljani Avganistana, Iraka, Jemena, Sirije neće biti prihvaćeni za prevoz na letovima iz Dubaija za Belorusiju. Putnici koji potpadaju pod ovu zabranu moći će da refundiraju punu cenu avio karata na mestu kupovine“, navodi se u saopštenju aviokompanije.

Lukašenko: Možemo migrante prevesti u Minhen

Reagovao je i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko koji je naveo da njegova zemlja ne želi nikakav sukob na svojoj granici.

Lukašenko je rekao da migranti koji su na granici Belorusije i Poljske ne žele da se vrate svojim kućama i istakao da Minsk može da ih prebaci u Minhen avionima beloruske avio-kompanije Belavia, ako Poljska ne obezbedi humanitarni koridor, prenosi RIA Novosti.

Pojedini mediji prethodno su preneli da su vlasti Minhena izrazile spremnost da prihvate migrante.

Beloruski predsednik smatra da je migrantska kriza potrebna Poljskoj zbog problema sa Evropskom unijom i da se situacija sa migrantima "zahuktava" sa ciljem da Rusija bude uvučena u sukob.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet