Evropa

Udruženja epidemiologa u Italiji upozoravaju: Situacija sve gora, trenutno je registrovano više od 120.000 zaraženih

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2021

-

10:50

Udruženja epidemiologa u Italiji upozoravaju: Situacija sve gora, trenutno je registrovano više od 120.000 zaraženih
Vakcinacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiološka situacija u Italiji se naglo pogoršava, upozoravaju iz Udruženja epidemiologa. Prema pisanju italijanskog lista "Fanpejdž" trenutno je registrovano više od 120.000 zaraženih, a ukoliko se nastavi ovaj trend širenja zaraze u nekim regijama Italije anti-kovid mere se mogu pooštriti već narednih dana.

Najgora situacija je u severnoj regiji Friuli Venecija Džulija (FVG). Tamo je broj zaraženih na 100.000 stanovnika već premašio kritičnu tačku (250) i iznosi 272 zaražena po broju stanovnika.

Teža situacija je u administrativnom centru regije, Trstu gde je dnevni broj zaraženih nekoliko puta veći od nacionalnog proseka.

Predsednk te regije Masimiliano Fredriga je upozorio da je "region samo jedan korak od uvođenja oštrijih mera ograničenja", to jest da bude proglašena "žutom zonom".

Prema gradaciji epidemiološke situacije "žuta zona" znači obavezu nošenja zaštitnih maski i na otvorenom i ograničavanje broja osoba koje istovremeno mogu biti u zatvorenom prostoru.

Nagli porast zaraženih u FVG dovodi se u direktnu vezu sa masovnim protestima protiv obaveze posedovanja potvrde o vakcinaciji "zelene propusnice", koji se održavaju od polovine oktobra.

Organizatori protesta tvrde "da neće odustati". Radnici tršćanske luke su prvi započeli proteste, a desetinama su već upućena pisama o otkazu ili disciplinskim merama jer su učestvovali u demonstracijama koje nisu bile odobrene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa