Evropa

Od danas obavezne kovid propusnice na radnim mestima u Italiji, kazne do 1.500 evra

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2021

-

08:15

Od danas obavezne kovid propusnice na radnim mestima u Italiji, kazne do 1.500 evra
Vakcinacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zelena propusnica je od danas obavezna na svim radnim mestima u Italiji, kazna ako je zaposleni nema ide i do 1.500 evra, a strahuje se da bi to najviše moglo da ima posledica na radnike u transportu i u lukama, gde su stope vakcinacije protiv kovida relativno niske.


Dok je 46 miliona Italijana starijih od 12 godina, što je više od 85 odsto, primilo najmanje jednu vakcinu, procenjuje se da je oko 2,5 miliona italijanskih radnika još nevakcinisano, prenosi BBC.

Zelena propusnica do sada je bila obavezna u zatvorenim javnim prostorima, kao i u školama i za putovanja, a od danas to važi i za sve zaposlene u privatnom i javnom sektoru, kao i za one koji rade od kuće.

Kazne od 500 do 1.500 evra

U slučaju da neko od zaposlenih ne dolazi na posao, jer je nema, to će se smatrati neopravdanim odsustvom, i taj zaposleni će ostati bez plate, iako nije predviđena disciplinska mera i osoba ne može biti otpuštena.

Predviđene su i kazne od 500 do 1.500 evra, ukoliko zaposleni dođu na posao bez tog dokumenta.

Očekuje se veliki pritisak na apoteke i ostala mesta na kojima je moguće testiranje za dobijanje zelene propusnice, koje su već krenuli sa obezbeđivanjem potrebnih zaliha testova.

Da bi dobili zelenu propusnicu Italijani moraju da budu vakcinisani bar jednom dozom vakcine ili da su preboleli kovid u poslednjih šest meseci,a još jedan od uslova je i da su testirani negativno na svakih 48 sati.

Dve trećine Italijana smatra da su potrebne

Odluka o obaveznoj zelenoj propusnici je generalno gledano popularna, pošto dve trećine Italijana smatra da je ona potrebna, prema ovonedeljnom istraživanju Ipsosa.


Međutim, ona ima i protivnike, pa su tako, nakon nereda u Rimu i Milanu prošle subote, u kojoj su se sukobili protivnici uvođenja kovid propusnica sa pripadnicima policije i kada je uhapšeno 12 osoba, a oko 30 povređeno, za danas najavljene nove demonstracije.

U luci Trst na severu Jadrana, gde je samo 40 odsto od 950 radnika vakcinisano, preti štrajk i prekid u snabdevanju, to su najavile i kamiondžije, a postoje upozorenja o smetnjama i u javnom prevozu u industrijskom centru Milanu.

Radnici pristaništa u Trstu ponudili su da otkažu štrajk ako vlasti odlože obaveznu primenu propusnice do kraja oktobra, ali je vlada to odbila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa