Evropa

Napeto na granici Belorusije i Poljske, poljske snage vodenim topovima odgovorile na sečenje ograde i napade kamenicama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/11/2021

-

11:50

Napeto na granici Belorusije i Poljske, poljske snage vodenim topovima odgovorile na sečenje ograde i napade kamenicama
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Migranti na granici između Poljske i Belorusije počeli su da seku ogradu, na šta su snage bezbednosti Poljske odgovorile suzavcem, javio je dopisnik RIA Novosti. Migranti su potom počeli da gađaju pripadnike poljskih snaga kamenicama.

Snimci koje su podelili portparol vlade i Ministarstvo odbrane svedoče o eskalaciji na granici između Belorusije i Poljske gde nekoliko hiljada izbeglica iz bliskoistočnih zemalja čekaju odlučni da uđu u Evropsku uniju.

Izveštač TASS javio je da se tokom pokušaja proboja izbeglica na poljsku stranu čula i sporadična paljba iz vatrenog oružja.

Nekoliko hiljada migranata iz bliskoistočnih zemalja nalazi se na granici između Belorusije i Poljske i žele da uđu u Evropsku uniju.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je za Minsk trenutno najvažnije da zaštiti svoju zemlju i narod, i da spreči sukobe.

"Znam da je već bilo pokušaja da bude isporučeno oružje u kamp migranata blizu granice sa Poljskom", rekao je Lukašenko, objavljeno je na njegovom sajtu. Istakao je da to ni u kom slučaju ne treba dozvoliti.

Predsednik Belorusije je rekao da Evropska unija, umesto da zajedno sa beloruskom stranom traži rešenja, odustaje od projekata prekogranične saradnje i preti novim sankcijama i izgradnjom zida.

"Ako nemaju šta drugo da rade, nemamo ništa protiv", rekao je beloruski predsednik.

Naime, Evropska unija optužuje Belorusiju da vodi "hibridni rat" sa EU i da za to koristi migrante, te je proširila sankcije Minsku. Poljska, kao i druge članice EU zahtevaju od Brisela sredstva za izgradnju zida na granici sa Belorusijom, međutim Unija to i dalje nije odobrila.

Lukašenko je rekao da se na granicama suseda Belorusije, pre svega na granici sa Poljskom, ne nalaze samo graničari.

Naveo je da se na granici sa Poljskom nalazi udarna grupa do 20.000 ljudi sa avionima i oklopnim vozilima i da se to radi pod izgovorom zaštite Evropske unije od invazije izbeglica iz zemalja koje je, kako je rekao, "bombardovala i opljačkala zapadna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama".

Lukašenko je rekao da ne razume kako je prilivom migranata moguće pravdati razmeštanje aviona, helikoptera i tenkova na granici.

Razgovor sa Merkel o krizi

Lukašenko je razgovarao telefonom sa nemačkom kancelarkom u tehničkom mandatu Angelom Merkel o migrantskoj krizi na granici Belorusije sa zemljama EU, saopštio je Telegram kanal "Pul prvog".

Kako je navedeno, u razgovoru je bilo reči o nizu problema, pre svega o situaciji sa izbeglicama na belorusko-poljskoj, belorusko-litvanskoj i belorusko-letonskoj granici. Detaljno su razmotreni putevi i izgledi za rešavanje migracionog problema kako bi se sprečila eskalacija situacije na granici, prenosi Sputnjik.

U saopštenju se ističe i da su lideri detaljno razmatrali podršku izbeglicama kroz pružanje humanitarne pomoći.

Kako prenosi kanal, razgovor Lukašenka i Merkelove trajao je oko 50 minuta, a strane su se "dogovorile o daljim kontaktima kako bi se rešila situacija". Agencija Belta navodi da je pres služba beloruskog lidera navela da je bilo reči i o humanitarnoj  podršci izbeglicama kroz pružanje humanitarne pomoći.

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu.

Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa