Evropa

Džonson o skulpturama iz Partenona koje Grčka traži nazad: To je pitanje za Britanski muzej

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2021

-

22:08

Džonson o skulpturama iz Partenona koje Grčka traži nazad: To je pitanje za Britanski muzej
Boris Džonson - Copyright Tanjug/AP/Yui Mok/PA

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson razgovarao je danas u Londonu sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u vezi sa pritiskom Atine za vraćanje kulturnog blaga iz Partenona, i rekao da je to pianje za britanski muzej, a ne njegovu vladu.

Grčka vlada je najavila da je Micotakis tokom razgovora planira da pokrene pitanje skulptura,koje su uklonjene iz drevnog hrama u Atini pre više od 200 godina i koje se sada nalaze u Britanskom muzeju, prenosi AP.

Mermernih 17 figura i deo friza koji je ukrašavao 2.500 godina star spomenik na Akropolju, uzeo je lord Eldžin, britanski ambasador u Otomanskom carstvu, početkom 19. veka, a Britanija tvrdi da je Eldžin legalno nabavio skulpture kada su Grčkom vladale Osmanlije.

Grčka vlada kaže da su one ukradene i želi da ih vrati, kako bi ih izložila u novom muzeju Akropolja koji je otvoren 2009. godine, a vlada u Londonu je danas ponovila da nema pravo odlučivanja po tom pitanju.

"Vlasništvo nad skulpturama je isključivo stvar muzeja.To nije pitanje za britansku vladu", poručio je Džonsonov portparol Maks Blejn.

Premijer Boris Džonson rekao je u martu da je Britanski muzej legitimni vlasnik ovih antičkih skulptura, odbijajući trajni zahtev Grčke za njihov povratak.

"Velika Britanija bi trebalo da započne dijalog sa Grčkom i ja ih pozivam da to učine", naglasio je Micotakis u subotu tokom govora u Parizu, obraćajući se na 41. zasedanju Generalne konferencije Uneska.

Micotakis je rekao da je Unesko preduzeo ključni korak u septembru, kada je priznao da ovo pitanje ima međuvladin karakter.

"Prema ovome, obaveza vraćanja skulptura Partenona direktna je nadležnost vlade Velike Britanije", naglasio je grčki premijer.

 

Komentari (0)

Evropa