Evropa

Italijanska vojska poslala 30 medicinara u Sloveniju

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2021

-

21:50

Italijanska vojska poslala 30 medicinara u Sloveniju
Vakcinacija - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska vojska planira da pošalje u Sloveniju do 30 lekara i medicinskih sestara u trenutku kada se ova zemlja bori sa sve većim brojem pacijenata od kovid-19, dogovoreno je na sastanku dva ministarstva odbrane.

Slovenački ministar odbrane Matej Tonin potvrdio je ovaj dogovor na Tviteru, juče nakon sastanka sa italijanskim kolegom Lorencom Guerinijem, prenosi STA.

Tonin je od svog italijanskog kolege zatražio pomoć u medicinskom osoblju, a Guerini je, prema navodima ministarstva, rekao da razume situaciju u Sloveniji jer je Italija imala slično iskustvo i ponudila je ovaj vid pomoći.

Ministri su se dogovorili da do 30 zdravstvenih radnika iz italijanske vojske pritekne Sloveniji u pomoć, tako što će se pridružiti medicinskim timovima slovenačkih oružanih snaga, koji su početkom nedelje počeli da pomažu bolnicama, dodaje se u saopštenju.

Ministar zdravlja Janez Poklukar rekao je da su u toku razgovori o pomoći sa više zemalja, ali da nijedan još nije završen.

Sledeće godine se očekuje da će se dnevni broj slučajeva kovida i hospitalizacija svesti do tačke u kojoj će "slovenačko zdravstvo moći samostalno da se bori", poručio je slovenački ministar.

U Sloveniji se i danas nastavljaju dramatična upozorenja iz medicinskih ustanova da su kovid odeljenja bolnica popunjena i da će se kriza s cetvrtim talasom epidemije nastaviti ako se veći deo populacije ne vakciniše.

Komentari (0)

Evropa