Evropa

Merkel: Postepeno ukinuti korišćenje nuklearne energije

Komentari

Autor: Tanjug

19/11/2021

-

17:40

Merkel: Postepeno ukinuti korišćenje nuklearne energije
Angela Merkel - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka kancelarka Angela Merkel branila je svoju odluku da postepeno ukine korišćenje nuklearne energije, iako bi to otežalo Nemačkoj odvikavanje od upotrebe fosilnih goriva.

U intervjuu za Rojters, odlazeća nemačka kancelarka je, takođe, rekla da se protivi bilo kakvim planovima Evropske unije da nuklearnu energiju označi kao održivu.

"Tačno je, naravno, da se sada suočavamo sa veoma ambicioznim i izazovnim zadatkom završetka energetske tranzicije uz postepeno ukidanje korišćenja uglja i nuklearne energije", rekla je Merkelova.

Ona je tražila je da Nemačka napusti nuklearnu energiju nakon katastrofe u Fukušimi u Japanu, što je odluka sa kojom se većina Nemaca slaže.

To je, međutim, učinilo Nemačku više zavisnom od uglja, sprečilo je da ispuni svoj cilj smanjenja emisije gasova staklene bašte za 40 odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine do prošle godine i doprinelo rastu troškova električne energije za industriju i domaćinstva.

Merkelova je optužena da ne ulaže dovoljno u promovisanje ekspanzije obnovljivih izvora energije kao što su vetroelektrane i solarne farme, iako je njena vlada insistirala na postepenom ukidanju korišćenja uglja do 2038. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa