Planeta

Zamena za ugalj: Bil Gejts u Vajomingu planira izgradnju natrijumske nuklearne elektrane

Komentari

Autor: Gardijan/A.T.

18/11/2021

-

07:55

Zamena za ugalj: Bil Gejts u Vajomingu planira izgradnju natrijumske nuklearne elektrane
Tanjug/AP/Leon Neal - Copyright Tanjug/AP/Leon Neal

veličina teksta

Aa Aa

Gradić Kemerer u američkoj rudarskoj državi Vajoming postaće prvo mesto gde će biti sagrađena eksperimentalna nuklearna elektrana uz podršku Bila Gejtsa. 

Nova natrijumska nuklearna centrala zameniće elektranu na ugalj koja će biti ugašena 2025. godine.

"Naša nova tehnologija pomoći će proizvodnju pouzdane električne energije, dok će prelaz na novi sistem proizvodnje električne energije otvoriti nova radna mesta", objašnjava Kris Leveskju, generalni direktor kompanije Terapauer koju je pre 15 godina osnovao Bil Gejts. Planirano je da izgradnja počne 2024. godine.

Elektrana jačine 345 megavata proizvodiće dovoljno struje za 250.000 domova, uz bitnu razliku, neće biti  štetnih uticaja koji utiču na klimatske promene.

Bil Gejts je još u junu najavio planove za projekat u Vajomingu, državi koja iskopa oko 40 ukupne količine uglja u SAD.

Pixabay

 

Zagovornici projekta u kojem će se reaktor hladiti natrijumom tvrde da će nova vrsta reaktora kvalitetnije raditi, biti bezbednija i koštati manje od sadašnjih nuklearnih reaktora. 

Leveskju objašnjava da će upotreba natrijuma uticati na povećanje bezbednosti elektrane. Osim toga, postrojenje se neće oslanjati na spoljašnje izvore energije, pumpe i dodatnu opremu koja je ugrađuje kao mera zaštite u slučaju neke havarije.

"Visok nivo prenosa toplote koji odlikuje natrijum omogućiće da se natrijumska elektrana hladi vazduhom. To znači da bi postrojenje moglo brzo da se zatvori u slučaju potrebe, dok će odsustvo agregata i pumpi za hitne slučajeve da uštedi troškove izgradnje i održavanja", istakao je Leveskju.

Dodao je da će to omogućiti da se postrojenje brzo zatvori u slučaju nužde.

Međutim, ima i skeptika koji tvrde da hlađenje natrijumom nije bolje od klasičnog hlađenja reaktora vodom. Tvrde da je tečni natrijum veoma zapaljiv ako dođe u dodir sa vodom ili vazduhom. 

Mnoge države su dosad eksperimentisale sa tečnim natrijumom, ali samo je Rusija dosad napravila takav reaktor. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet