Evropa

Kriminalci u pandemiji: Zarađuju milione na lažnim testovima, vakcinama i kovid potvrdama

Komentari

Autor: Jutarnji.hr

19/11/2021

-

19:50

Kriminalci u pandemiji: Zarađuju milione na lažnim testovima, vakcinama i kovid potvrdama
Španija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pandemija koronavirusa mogla bi pogodno da utiče na organizovani kriminal u Evropi, koji je već dosegao kritičnu tačku zbog nezapamćenog krijumčarenja kokaina.

Kriminalne mreže verovatno će profitirati od krize izazvane kovidom-19 kako bi se infiltrirale u legalna preduzeća koja su postala ranjivija, zaključuje evropska policijska agencija u izveštaju koje priprema svake četiri godine.

Nastojeći da profitira na naporima za prevladavanje zdravstvene krize u svetu, te organizovane bande nude lažne vakcine protiv kovida-19 ili lažne komplete za samotestiranja. Upozorenje je to koje je još u aprilu ove godine izrekla Ketrine de Bol, šefica Europola.

"Uticaj na život građana, na vlade i na pravnu državu previše je važan. Eto, to proizlazi iz ovog izveštaja. Duže trajanje pandemije izvršiće snažan pritisak na evropsko i svetsko vlade i očekivana recesija može oblikovati teški i organizovani kriminal u godinama koje dolaze", navodi se u izveštaju Europola.

Lažne kovid propusnice - prilika za zaradu, a izazov za policiju

Kriminalci se jako lako prilagođavaju pandemiji, istakla je evropska poverenica za unutrašnje poslove Ilva Johanson na prezentaciji izveštaja u Lisabonu.

"Otkrivanje lažnih potvrda o negativnim testovima na kovid-19 potvrđuje da kriminalci, bilo da se radi o organizovanom kriminalu grupe ili pojedinačnim oportunističkim prevarantima, koriste profitabilne prilike kad se one pojave. Sve dok ograničenja putovanja ostaju na snazi ​​zbog situacije s koronavirusom, vrlo je verovatno da će prevagnuti proizvodnja i prodaja lažnih potvrda o testiranju. S obzirom na rasprostranjenost dostupnih tehnoloških sredstava, u vidu visokog kvaliteta štampača i različitog softvera, prevaranti su u mogućnosti da proizvedu visokokvalitetne krivotvorine i lažne dokumente. I to je jedno od upozorenja Europola koje je usledilo nakon zaplena lažnih testova i potvrda u testiranju u februaru ove godine. Šira primena kovid potvrda biće dodatna prilika kriminalcima za zaradu, a izazov za policiju", navodi se u analizi.

Kriminalci prilagodili "biznis"

U 2020. godini policija je procesuirala 28 zločinačkih udruženja, tri više nego 2019. godine. Uticaj mera i nemogućnost kretanja osoba imao je za posledicu i manje slučajeva trgovine ljudima od 46 odsto. Međutim, najveći pad policija je zabležila kad se radi o prostituciji - čak 60 odsto i krivotvorenja novca za 28 odsto.

Kriminalci su prilagodili "biznis" i na način da sve više koriste moderne tehnologije i alate kako bi ostvarili svoje ciljeve - od sofisticiranih lanaca finansijskih prevara, putem online servisa, do darkveba kao platforme za distribuciju droge, do onlajn prodaje lažnih proizvoda i lekova.

Prošle godine procesuirano je 951 krivično delo računarske prevare, a koeficijent rešenosti je 65,4 odsto. Ono što zabrinjava je, navodi se, procena MUP da će se nove sigurnosne pretnje iz oblasti sajber kriminala koje su se pojavile tokom pandemije nastaviti i nakon njenog prestanka. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa