Fokus

Pandemija korone popušta u Severnoj i Južnoj Americi: Sve manje zaraženih, u bolnicama najvše nevakcinisanih

Komentari

Autor: Index

03/11/2021

-

22:12

Pandemija korone popušta u Severnoj i Južnoj Americi: Sve manje zaraženih, u bolnicama najvše nevakcinisanih
Korona virus - Copyright Tanjug/AP/Damian Dovarganes

veličina teksta

Aa Aa

Broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u Severnoj i Južnoj Americi opada osmu nedelju zaredom, saopštila je Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO), upozoravajući da veliki procenat hospitalizovanih osoba nije vakcinisan.

U Severnoj Americi, sve zemlje su prijavile manje nedeljnih infekcija i smrtnih slučajeva, a zabeležen je i značajan pad hospitalizacija u Sjedinjenim Državama i Kanadi, izvestio je PAHO.

Slična situacija je i u Južnoj i Centralnoj Americi, piše Index.

Najveća prepreka je nejednako raspoređivanje vakcina

Regionalni ogranak Svetske zdravstvene organizacije saopštio je da je 46 odsto stanovništva Latinske Amerike i Kariba potpuno vakcinisano, a većina zemalja je već dostigla cilj SZO da vakciniše 40 odsto stanovništva do kraja godine.

"Nejednakost vakcina ostaje najveća prepreka za postizanje naših ciljeva", rekao je Jarbas Barbosa, pomoćnik direktora PAHO-a.

S obzirom na ograničenu ponudu vakcina, on je pozvao nadležne organe da daju prioritet vakcinaciji za starije, kako bi ih zaštitili i sprečili kolaps zdravstvenih sistema.

PAHO preporučuje buster doze vakcine za osobe sa oslabljenim imunitetom, uključujući pacijente sa tumorima, sidom i primaoce organa. PAHO je dodao da bi osobe starije od 60 godina koje su primile kineske vakcine Sinovak i Sinofarm takođe trebalo da dobiju buzter dozu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet