Evropa

Mračne brojke u Evropi: Broj umrlih raste u Bugarskoj, Rusiji i Ukrajini, a Sloveniji preti kolaps zdravstvenog sistema

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.M. , Tanjug

14/11/2021

-

07:56

Mračne brojke u Evropi: Broj umrlih raste u Bugarskoj, Rusiji i Ukrajini, a Sloveniji preti kolaps zdravstvenog sistema
Mračne brojke u Evropi: Broj umrlih raste u Bugarskoj, Rusiji i Ukrajini, a Sloveniji preti kolaps zdravstvenog sistema - Copyright EPA/SEBASTIEN NOGIER, Tanjug, Dragan Kujundžić, Sava Radovanović, Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Rusija i Ukrajina već danima unazad beleže nove rekorde u broju preminulih kovid pacijenata, dok je Bugarska nedavno imala najgoru stopu smrtnosti na svetu sa 378 preminulih od posledica korone na 100.000 stanovnika.

Brojke rapidno rastu i u drugim državama regiona, kao i na Zapadu. Danska je vratila kovid propusnice, u Nemačkoj i u Austriji je sve veći brojevi novozaraženih, a Sloveniji preti kolaps zdravstvenog sistema.

U Bugarskoj je u utorak registrovan najveći broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u toku jednog dana, kada su preminule 334 osobe. Juče je registrovan manji broj – 196 smrtnih slučajeva, ali ukupan broj preminulih do sada je 25.950.

Ova zemlja se bori sa četvrtim talasom pandemije, a trenutno ima najmanju stopu vakcinacije protiv koronavirusa u Evropskoj uniji.

Kada se na sve to dodaju i protesti zbog uvođenja kovid propusnica, situacija ne izgleda nimalo obećavajuće. Sa 378 preminulih 100,000 stanovnika, Bugarska je  ima najgoru statistiku te vrste od svih zemalja svetu, podaci su koje je Univerzitet "Džon Hopkins" objavio 12. novembra.

Trocifren broj umrlih u relativno maloj zemlji

Mađarska je juče registrovala 8.394 novozaraženih osoba i 132 smrtna slučaja koji su posledica koronavirusa. Broj aktivnih infekcija je trenutno 83.818, a ukupan broj umrlih od korone u Mađarskoj je 31.751.

U Evropskom ekonomskom prostoru, posle Bugarske i Mađarska ima najgoru stopu smrnosti – 309 na 100.000 stanovnika, prema podacima statista.com.

U Hrvatskoj brojke rastu, stopa preminulih visoka

U Hrvatskoj je danas zabeleženo 6.315 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je 66 ljudi. Među njima je 2.107 pacijenata na bolnickom lečenju, od toga je na respiratorima 269 pacijenata.

Od početka pandemije u Hrvatskoj, do danas je ukupno registrovana 534.601 osoba zaražena koronavirusom, a umrlo je 9.840 umrlo.

Stopa smrtnosi u Hrvatskoj je 239 na 100.000 stanovnika. 

profimedia

 

Neslavni rekordi u broju preminulih u Rusiji

U Rusiji je danas zabeležen novi rekordni broj smrtnih slučajeva od posledica koronavirusa – 1.241. Ukupno je od početka pandemije umrlo 254.167 ljudi, prenose ruske agencije. Ipak stopa smrtnosti ove zemlje nije toliko loša koliko je to slučaj sa Bugarskom – 170 preminulih od posledica kovida na 100.000 stanovnika.

Ukrajina, sa stopom smrtnosti od 184, a zemlja je u utorak zabeležila od početka pandemije najveći broj preminulih kovid pacijenata u danu – 833.

Ta zemlja je do sada prijavila ukupno 3,11 miliona infekcija korona virusa i 73.390 preminulih od posledica bolesti, a prethodni maksimum od 793 smrtna slučaja zabeležen je 6. novembra.

Raste broj preminulih od korone i na Zapadu Evrope

Posle proglašenja vanrednog epidemiološkog stanja, broj novozaraženih, hospitalizovanih, ali i smrtnih slučajeva u Belgiji i dalje nastavlja da raste. Trenutno se na dnevnom nivou beleži oko 8.000 novozaraženih koronavirusom, njih oko 200 se prima u bolnice, a umiru prosečno 22 osobe.

Tanjug/AP/Francisco Seco

 

U Austriji je broj novozaraženih danas dostigao novi rekord od 13.152 nove infekcije, a od posledica koronavirusa umrlo je 48 pacijenata u poslednjem danu.

U Nemačkoj je u četvrtak zabeležen rekordan broj novozaraženih 50.196, a borbu sa koronavirusom izgubilo je 235 osoba. Danas su brojke samo malo niže, te je preminulo 228 ljudi.

Intenzivna nega u Sloveniji puna

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 3.666 novih slučajeva koronavirusa, a još 19 obolelih je umrlo. Zbog krizne epidemijske situacije vlada je odlučila da u zbrinjavanje i lečenje obolelih uključi i vojsku.

"Vojska će se svojim kapacitetima uključiti u zdravstveni sistem, te pomagati u lečenju i zbrinjavanju obolelih od kovida 19", objavila je vlada Janeza Janše, dodavši da će se javnom zdravstvu priključiti četiri medicinske ekipe vojnog saniteta, prenosi Hina.

Udeo pozitivnih testova iznosi 39,8 odsto. Hospitalizovan je 981 oboleli, od kojih je 220 na odeljenjima intenzivne nege. Stanje popunjenosti kapaciteta je kritično. Matematičke projekcije govore da je četvrti talas epidemije na vrhuncu, s tim da će se rast hospitalizacija nastaviti do kraja meseca.

Najnovije mere, između ostalog, propisuju širu primenu kovid potvrda uz predočavanje dokumenata za identifikaciju, skraćeni rad lokala i zabranu rada noćnih klubova i diskoteka, češće testiranje na korona virus učenika u osnovnim i srednjim školama i zabranu većih javnih okupljanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa