Evropa

Četiri evropske zemlje koje su uvele oštre mere za nevakcinisane: Ne mogu na posao, a nekima se sprema i zaključavanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Forbs, Tanjug, BBC

13/11/2021

-

12:57

Četiri evropske zemlje koje su uvele oštre mere za nevakcinisane: Ne mogu na posao, a nekima se sprema i zaključavanje
Četiri evropske zemlje koje su uvele oštre mere za nevakcinisane: Ne mogu na posao, a nekima se sprema i zaključavanje - Copyright AP/Vadim Ghirda, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Budući da pandemija virusa korona ne jenjava u Evropi, te je u brojnim zemljama zabeležen drastičan rast broja novozaraženih i preminulih, vlasti epidemiološku situaciju pokušavaju da reše novim oštrijim merama, koje se najčešće odnose na nevakcinisane građane.

Zbog rekordnog broja slučajeva kovida 19 i prepunih jedinica intenzivne nege, Austrija razmatra proglašavanje karantina za nevakcinisane širom zemlje, što bi moglo da se smatra najstrožom merom koju je bilo koja zemlja do sada uvela.

Zatvaranje je "verovatno neizbežno", rekao je austrijski kancelar Aleksandar Šalenberg u saopštenju, prenosi Forbs.

Najgore pogođena pokrajina Gornja Austrija planira od ponedeljka da uvede karantin za nevakcinisane, prema preporukama medicinskih stručnjaka. Međutim, neophodno je da prvo dobiju pavnu potvrdu od Vlade.

Ova mera prati vladin plan postavljen u septembru, u kom se navodi da se lokdaun za nevakcinisane Austrijance mora primeniti kada na intenzivnoj nezi bude ukupno 30 odsto kovid pacijanata. Trenutni nivo je 20 odsto, ali on rapidno raste, navodi Rojters.

"Nevakcinisanim ljudima neće biti dozvoljeno da napuštaju svoje domove osim ako ne idu na posao, u kupovinu (osnovnih potrepština), ili da 'protegnu noge'", rekao je Šalenberg.

Austrija ima najmanju stopu vakcinacije u Zapadnoj Evropi posle Linhtenštajna. U ovoj zemlji je juče registrovano 11.798 novoobolelih.

Dok se očekuje odluka o lokdaunu, vlada ove zemlje od ponedeljka uvodi pravilo 3G, koje predviđa da svaki zaposleni mora imati sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanoj bolesti (ne stariju od 180 dana) ili negativan test.

Italija: Nevakcinisani ne mogu na posao

U cilju da podstakne vakcinaciju kako bi dostigla imunizovanost od 90 odsto, Italija je bila prva država u Evropi koja je polovinom septembra uvela meru da svi zaposleni moraju imati kovid propusnicu.

AP Photo/Salvatore Cavalli

 

Za pristup italijanskim železničkim stanicama, bioskopima, restoranima, teretanama i bazenima već su i ranije bili potrebni isti kovid sertifikati.

Preduzeća i osoblje mogli bi se suočiti sa kaznama do 1.500 evra ako se utvrdi da zaposleni rade bez važeće zelene kovid propusnice.

Ta mera zaista je pomogla u rastu stope vakcinacije, a Italija sve je bliža svom zacrtanom cilju od 90 odsto. Upravo zato, vlada već razmatra popuštanje mera kada se postigne 90 odsto.

Grčka: Nevakcinisanim radnicima potreban test dva puta nedeljno

U Grčkoj od početka novembra važi pravilo da nevakcinisani moraju da imaju negativan kovid test kako bi ušli u prostorije javne uprave, prodavnice ili banke. Danas je na snagu stupila i nova mera prema kojoj u grčke supermarkete može da uđe manje ljudi, jer jedna osoba mora da ima oko sebe slobodnih devet kvadratnih metara.

Ova mera se uvodi jer je ideja da se nevakcinisanima dozvoli ulaz u supermarkete samo sa negativnim brzim testovima zasad obustavljena, pošto se smatrala teškom za sprovođenje.

Tanjug/AP/Giannis Papanikos

 

Do petka, u supermarketima je bilo dozvoljeno da po jednoj osobi budu slobodna dva kvadratna metra.

Zaposleni u grčkim privatnom i u javnom sektoru koji nisu vakcinisani moraju dva puta nedeljno da pokažu negativan test na kovid 19, koji sami plaćaju.

Kazne za prodavnice i restorane koji ne poštuju vladine mere udvostručene su na 5.000 evra.

Nemačka: Nevakcinisani ne mogu u kafiće, na posao samo sa testom

Nemačka danima beleži drastični rast broja novozaraženih, a izbijanje novog talasa delimično se pripisuje relativno niskoj stopi vakcinaciji, koja iznosi tek nešto više od 67 odsto.

Jedan od načina da se država "obračuna" sa nevakcinisanima jesu i oštrije mere. Nekoliko posebno pogođenih država, kao što su Saksonija, Bavarska i nedavno Berlin, uzvele su nova ograničenja za nevakcinisane.

Berlin će od ponedeljka nevakcinisanim osobama zabraniti ulazak u restorane bez terasa, barove, teretana i frizerske salone. Negativan test više neće biti dovoljan za pristup ovim javnim mestima ako građani nisu vakcinisani ili ne mogu da dokažu da su se oporavili od bolesti.

To bi značilo da sa 3G pravila, prelaze na 2G (bez mogućnosti za test). 

U petak, ova zemlja je zabeležila rekordni broj novih slučajeva sa 50.196 novoobolelih.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa