Evropa

Šalenberg o obaveznoj vakcinaciji: Austrija spremna da učini nešto prva kako bi se izašlo iz pandemije

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2021

-

09:59

Šalenberg o obaveznoj vakcinaciji: Austrija spremna da učini nešto prva kako bi se izašlo iz pandemije
Aleksander Šalenberg - Copyright Tanjug/AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg danas je oštro kritikovao Slobodarsku partiju (FPO) zbog neodgovornog ponašanja u vezi pandemije koronavirusa i podvukao da će lokdaun, koji sutra stupa na snagu, za vakcinisane biti završen 13. decembra, dok će za nevakcinisane nastaviti da traje.

Šalenberg je, u vezi jučerašnjih demonstracija, u intervjuu bečkom dnevniku "Kronen cajtung“, rekao da razume da većina građana u Austriji ne podržava kada manjina, koja nije solidarna u aktuelnoj situaciji, izaziva policiju i ugrožava njihovo zdravlje.

Ukazao je da postoje tenzije u društvu i kritikovao FPO, koja je i jedna od glavnih organizatora jučerašnjih demonstracija, zbog preporučivanja veterinarskog leka za lečenje od korone, istakavši da je to neodgovorno i negiranje realnosti.

"To što FPO i neke druge političke snage šire u zemlji je atentat na zdravstveni sistem“, naglasio je on.

Šalenberg je naglasio da je to što govore i rade suprotno razumu i nauci i da te snage moraju biti svesne da preuzimaju veliku odgovornost na sebe i da su suodgovorne za aktuelnu situaciju.

Ukazao je da je FPO zauzela ekstremnu poziciju, i da ne veruje da se sa njom slažu svi članovi, jer su mnogi vakcinisani.

Demonstrantima je poručio da u društvu građani imaju obavezu da brinu o opštem dobru.

"Tačno je da je postojao konsenzus da neće biti obavezne vakcinacije. Ne krijem da sam i sam pre par dana bio skeptičan prema obaveznoj vakcinaciji. Međutim, ako manjina uzima sebi za pravo da se ne vakcinisane i zbog toga imamo sve više ljudi na intenzivnoj nezi, koji zauzimaju mesto drugim pacijentima, ta mera je neizbežna“, objasnio je austrijski kancelar.

Šalenberg je izrazio žaljenje što mora da se ide u potpuni lokdaun, dodajući da je to potrebna kratkoročna mera, a dugoročno samo vakcinacija može biti perspektiva za izlazak iz začaranog kruga.

Podvukao je da će lokdaun za vakcinisane i izlečene trajati do 13.decembra, da o tome postoji konsenzus vladajućih partija i najveće opozicione, socijaldemokata, i da je sasvim jasno da se lokdaun za nevakcinisane nastavlja.

Kada je reč o obaveznoj vakcinaciji, Šalenberg je kazao da je Austrija spremna da učini nešto prva kako bi se izašlo iz pandemije.

Istovremeno izaražava zabrinutost da bi moglo doći do produbljivanja razdora u društvu, ali i naglašava da, kada jedna trećina društva ne želi da se povinuje, neophodno je sprovesti sve potrebne mere.

Komentari (0)

Evropa