Evropa

Novi mlaz lave se izlio u okean, jedinice za vanredne situacije mere kvalitet vazduha na La Palmi

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2021

-

18:30

Novi mlaz lave se izlio u okean, jedinice za vanredne situacije mere kvalitet vazduha na La Palmi
Novi mlaz lave se izlio u okean, jedinice za vanredne situacije mere kvalitet vazduha na La Palmi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti na španskom ostrvu La Palma zatražile su danas od žitelja tri priobalna grada da ostanu u zatvorenom prostoru nakon što se novi mlaz lave izlio u okean, šaljući guste oblake potencijalno toksičnih gasova visoko u nebo.

Treći tok lave iz vulkana Kumbre Vieha, koji "radi" već dva meseca, stigao je u vodu oko podneva nekoliko kilometara severno od mesta gde su dva prethodna toka stigla do mora, preneo je Rojters.

Stanovnicima u Tazakorteu, San Bordonu i delovima El Kardona rečeno je da ostanu u svojim domovimas sa zatvorenim vratima i prozorima jer je jak vetar oduvao oblak u unutrašnjost ostrva.

Vojnici Jedinice za vanredne situacije raspoređeni su kako bi izmerili kvalitet vazduha u tom području.

 

 

Aerodrom je, takođe, zatvoren i verovatno neće raditi narednih 48 sati zbog nepovoljnih vremenskih uslova, rekao je Migel Anhel Morkuende, tehnički direktor Komiteta za reagovanje na erupciju.

Stanovnicima glavnog grada Santa Kruz savetovano je da nose maske prvi put od početka erupcije zbog visoke koncentracije čestica i sumpor-dioksida u vazduhu, rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa