Evropa

Premijer Španije: Vlada će vratiti blagostanje i bezbednost La Palmi

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2021

-

20:02

Premijer Španije: Vlada će vratiti blagostanje i bezbednost La Palmi
Premijer Španije: Vlada će vratiti blagostanje i bezbednost La Palmi - Copyright Tanjug/AP Photo/Daniel Roca

veličina teksta

Aa Aa

Španija će obezbediti sve što je potrebno da se La Palma oporavi od razaranja izazvanog vulkanskim erupcijama koje traju nedeljama, poručio je premijer Pedro Sančez u odgovoru na neke kritike da finansijska pomoć države sporo stiže na pogođeno ostrvo.

Prilikom posete u četvrtak, Pedro Sančez je rekao i da će finansijska pomoć za stambeno zbrinjavanje biti oslobođena poreza i da će avionske takse za putovanja do La Palme biti subvencionisana godinu dana.

"Nećemo štedeti resurse, energiju ili ljudstvo da se uhvatimo u koštac sa zadacima obnove. Španska vlada će učiniti sve što je potrebno da obezbedi blagostanje, spokoj i bezbednost stanovnika La Palme", poručio je španski premijer, prenosi Rojters.

Otprilike 21 milion evra iz vladinog paketa do sada je isplaćeno, a Sančez je rekao da će njegova administracija ove nedelje preneti dodatnih 18,8 miliona evra za poljoprivredu i ribarsku industriju i 5 miliona evra za rešavanje "socijalnih aspekata" krize.

Ali u Los Ljanos de Aridane, najvećem gradu koji je pogođen vulkanskom erupcijom, neki su od stanovnika izrazili su nezadovoljstvo što još nisu dobili ništa od obećanog novca.

"Želim da verujem da pomoć stiže, ali vreme prolazi, a mi još ništa ne vidimo", rekao je Oskar San Luis ispred kancelarije lokalnog beležnika, gde je čekao da podnese papire za nadoknadu štete, pošto je zbog erupcije izgubio nekoliko apartmana i svoju plantažu avokada.

Vulkan Kumbre Vijeha na La Palmi, koja je deo španskih Kanarskih ostrva u Atlantiku na severozapadu Afrike, od sredine septembra izbacuje lavu, pepeo i gasove, pa je više od 2.000 objekata uništeno i hiljade ljudi je moralo da napusti svoje domove, zbog čega je španska vlada prošlog meseca obećala 225 miliona evra pomoći ostrvu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa