Evropa

Turistički biser nestaje u vatri i pepelu: Španski vulkan La Palma ne prestaje da izbacuje lavu

Komentari

Autor: Jutarnji

24/10/2021

-

15:32

Turistički biser nestaje u vatri i pepelu: Španski vulkan La Palma ne prestaje da izbacuje lavu
Erupcija vulkana na španskom ostrvu La Palma - Copyright Tanjug/AP/Gerardo Ojeda

veličina teksta

Aa Aa

"Proživljavamo teška vremena, ali ni jedan stanovnik neće morati da napusti ostrvo", rekao je predsednik Kanarskih ostrva Angel Viktor Tores.

I pored toga što oko 85.000 stanovnika ovog ostrva nije direktno pogođeno erupcijom španskog vukana La Palme, na zapadnoj strani ostrva mnogi su ostali bez svojih domova.

Ukupno 7.500 ljudi bilo prisiljeno da pobegne onog trenutka kada je vulkan proradio pre više od mesec dana, a naučnici kažu da bi ova erupcija mogla da traje oko tri meseca.

"Kraj se nazire, svima je jako teško. Međutim, odlučili smo da svi ostanemo ovde i ne napuštamo ostrvo", kazao je Tores.

Jutarnji prenosi da se veićina stanovnika sklonila kod svojih rođaka i prijatelja, a oko 430 njih se nalazi u privremenim smeštajima koje im je obezbedila lokalna vlast.

Inače, lava je dosad prekrila više od 866 hektara i srušila je i oštetila 2.185 zgrada. Ovo ostrvo živi od turizma i uzgoja banana, pa se predviđa da će polsedice biti katastrofalne, prenosi dalje Jutarnji.

Vlada Španije obećala je milone evra za pomoć u obnovi oštećene infrastrukture. Već su im dodelili 63 miliona evra direktne pomoći, a dodatnih šest miliona evra za lokalnu privredu i ribarsku industriju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa