Evropa

La Palmu pogodio zemljotres jačine 5,1, stepen, na hiljade turista i dalje dolaze da gledaju erupciju vulkana

Komentari

Autor: FoNet, Tanjug

30/10/2021

-

13:20

La Palmu pogodio zemljotres jačine 5,1, stepen, na hiljade turista i dalje dolaze da gledaju erupciju vulkana
La Palmu pogodio zemljotres jačine 5,1, stepen, na hiljade turista i dalje dolaze da gledaju erupciju vulkana - Copyright EPA/MIGUEL CALERO

veličina teksta

Aa Aa

Ostrvo La Palmu, gde je pre čak 40 dana došlo do erupcije vulkana, jutros je pogodio i zemljotres jačine 5,1 stepen Rihterove skale, ali to nije sprečilo znatiželjne turiste da i dalje pristižu.

Potres se osetio u jutarnjim satima, izvestio je Nacionalni geografski institut. Zapravo, svakog dana se na ostrvu oseti oko deset zemljotresa, ipak, ovaj od jutros je bio najsnažniji.

Kako je prenela Hina, tokom produženog vikenda povodom dana Svih svetih na La Palmi se očekuje oko 10.000 posetilaca koji žele uživo da gledaju prizor izbijanja lave. Karte za brodove i avione za ovaj vikend su rasprodate, izvestila je lokalna turistička kancelarija.

S druge strane, oko 7.000 stanovnika moralo se iseliti iz ugroženog područja.

EPA/MIGUEL CALERO

 

Lava je prekrila područje od 941,5 hektara, ali niko nije poginuo niti je povređen.

Brzom evakuacijom do sada su izbegnute žrtve erupcije vulkana, iako je lava potpuno ili delimično uništila više od 2.000 zgrada, uglavnom kuća i pokrila više od 900 hektara uglavnom poljoprivrednog zemljišta.

Oko 7.500 od 85.500 stanovnika sa ostrva bilo je prinuđeno da se evakuiše u poslednjih pet nedelja.

Reke lave koje se kotrljaju niz padinu široke su do skoro tri kilometra, saopštile su vlasti.

Naučnici su prošle nedelje izbrojali više od 800 zemljotresa različite jačine na La Palmi, a većinu njih stanovnici nisu osetili.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa