Evropa

Švedska: Danska da objasni špijuniranje evropskih lidera

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2021

-

13:11

Švedska: Danska da objasni špijuniranje evropskih lidera
Švedska: Danska da objasni špijuniranje evropskih lidera - Copyright EPA/ERIK SIMANDER

veličina teksta

Aa Aa

Švedski ministar odbrane Peter Hultkvist izjavio je danas da želi da Danska objasni zašto je spoljna tajna služba te zemlje navodno pomagala SAD da špijuniraju evropske lidere, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, pre više od sedam godina.

"Želimo karte na stolu", rekao je Hultkvist i dodao da je neprihvatljivo prisluškivati saveznike, preneo je AP.

Danski poslanik Karsten Hoenge iz levičarske Socijalisticke narodne partije, koja podržava dansku socijaldemokratsku vladu, rekao je da će ispitati ministre odbrane i pravde u parlamentu o tome.

"Vlada mora objasniti kako to da se Danska ponašala kao dobrovoljno sredstvo američke obaveštajne službe i šta će to značiti za saradnju sa susednim zemljama", rekao je on.

Danska televizija DR izvestila je da je Danska odbrambena obaveštajna služba, poznata u Danskoj pod skraćenicom FE, sprovela 2014. godine internu istragu o tome da li je američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) koristila saradnju sa Dancima za špijuniranje Danske i susednih zemalja.

Istraga je zaključila da je NSA prisluškivala političke lidere i zvaničnike u Nemačkoj, Francuskoj, Švedskoj i Norveškoj.

Merkelova je izjavila da je špijuniranje među prijateljima neprihvatljivo.

U pisanom komentaru za DR, danska ministarka odbrane Trine Bramsen navela je da vlada ne može da razgovara o obaveštajnim pitanjima.

Ona je kazala da sadašnja vlada ima isto gledište kao i bivša socijaldemokratska vlada koju je vodila Hele Torning-Šmid koja je bila na vlasti u tom periodu, da je sistematsko prisluškivanje bliskih saveznika neprihvatljivo.

Komentari (0)

Evropa