Evropa

Dragi stavio veto na kinesku kupovinu firme u Italiji

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2021

-

18:57

Dragi stavio veto na kinesku kupovinu firme u Italiji
Dragi stavio veto na kinesku kupovinu firme u Italiji - Copyright Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski premijer Mario Dragi stavio je veto na preuzimanje jedne američke firme u Italiji od strane mešovitog društva koje bi formirali kineski partner i hongkoški ogranak te američke kompanije, zvanično je objavilo na berzi u Hong Kongu odbijeno kinesko preduzeće.

To je treći put po redu da je Dragi iskoristio pravo veta otkako je u februaru došao na čelo vlade, prenosi Rojters.

Kako se precizira, firma Džeđijang Jingšeng Mekanikal je saopštila da je Rim blokirao njen pokušaj osnivanja zajedničkog preduzeća sa hongkonškim ogrankom američke kompanije Aplajd Materijals (Applied Materials) radi kupovine biznisa s opremom za sito štampu te američke grupe u Italiji.

Rim je uveo u svoje zakonodavstvo pravo na korišćenje veta, ili takozvanu "zlatnu moć" da spreči nepoželjna strana preuzimanja u industrijama koje smatra strateški važnim za zemlju, kao što su bankarstvo, energetika, telekomunikacije, proizvodnja poluprovodnika i zdravstvo.

Za sada nije poznato zašto je vlada stavila veto na kupovinu preduzeća koje se bavi opremom za sito štampu u Italiji.

Rim je do sada pet puta blokirao strana preuzimanja u Italiji od uvođenja klauzule o "zlatnoj moći" 2012. godine.

Četiri od tih pet slučajeva odnosi se na kineske ponude za akvizicijama, pri čemu je Dragijeva vlada za devet meseci to učinila tri puta, dok je vlada njegovog prethodnika Ðuzepea Kontea stavila veto na preuzimanja u dva slučaja 2020. godine.

Komentari (0)

Evropa