Evropa

Izabran novi predsednik Interpola: Na čelu agencije general Ahmed Naser Al-Raisi

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

25/11/2021

-

08:53

Izabran novi predsednik Interpola: Na čelu agencije general Ahmed Naser Al-Raisi
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

General Ahmed Naser Al-Raisi, generalni inspektor u ministarstvu unutrašnjih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), izabran je za predsednika Interpola, saopštila je ova međunarodna organizacija.

Inače, Al-Raisi, koji je već bio član izvršnog komiteta Interpola, saopštio je 20. novembra da je prioritet UAE zaštita ljudskih prava u zemlji i inostranstvu.

Al-Raisi je izabran na četvorogodišnji mandat tokom godišnje Generalne skupštine Interpola u Istanbulu.

Agencija AP, međutim, ocenjuje da je reč o kontroverznom zvaničniku iz UAE, pošto su ga grupe za ljudska prava optužile za umešanost u mučenje i proizvoljna zatvaranja u UAE.

Kako se navodi, Al-Raisi je optužen za mučenje i protiv njega postoje krivične prijave u pet zemalja, uključujući Francusku, gde je sedište Interpola.

Izbor predsednika Interpola se pomno prati otkako je prvi kineski predsednik tog tela, Meng Hongvej, nestao na polovini svog četvorogodišnjeg mandata na povratku u Kinu 2018. godine.

Kasnije se ispostavilo da je priveden, optužen za mito i druga navodna krivična dela.

Interpol je saopštio da je Valdesi Urkiza iz Brazila izabran na mesto potpredsednika Interpola za Severnu i Južnu Ameriku, dok je Garba Baba Umar iz Nigerije izabran za potpredsednika Interpola za Afriku.

Komentari (0)

Evropa