Evropa

"Semafor" koalicija rasporedila ministarske fotelje: Berbokovoj diplomatija, Lindneru finansije

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

25/11/2021

-

10:24

"Semafor" koalicija rasporedila ministarske fotelje: Berbokovoj diplomatija, Lindneru finansije
"Semafor" koalicija rasporedila ministarske fotelje: Berbokovoj diplomatija, Lindneru finansije - Copyright Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nova "semafor" koalicija u Nemačkoj, koja će formirati vladu, dogovorila je raspodelu ministarskih fotelja, prema kojoj će šef SPD Olaf Šolc biti kancelar, liderka Zelenih Ananela Berbok šefica diplomatije, a lider FPD Kristijan Lindner biće ministar finansija.

Inače dogovoreno je da nova vlada ima dva potpredsednika, a to će biti Lindner i drugi šef Zelenih Robert Habek.

Da bi mogla vlada dobiti dva potpredsednika bilo je neophodno primeniti pravni trik. Naime Habek će biti potpredsednik prema Osnovnom zakonu, a Lidner po poslovniku Vlade.

SPD u novoj vladi imaće, prema dnevniku "Bild" šest ministara, a Zeleni pet, i FDP četiri.

Kada je reč o Zelenima Štefi Lemke dobiće resor poljoprivrede, Anton Hofrajter ekologiju, Katrin Gering-Ekard porodicu, Robert Habek biće nadležan za privredu i klimatske promene, a Berbok Ministarstvo spoljnih poslova.

Iz redova SPD ministarstvo građevinarstva mogla bi vodili Svenja Šulce, aktuelna ministarka ekonologije, Sabine Ditmar preuzela bi zdravstvo, Klara Gajvic bila bi nadležna za ekonomsku saradnju i razvoj, Hubertus Hajl bi mogao bi ostati ministar rada, Simtje Meler dobila bi resor odbrane, a Kristine Lambreht prešla bi sa mesta ministarke pravde na funkciju ministarke unutrašnjih poslova.

U vladu, kao ministar pri kancelaru, ulazi i Volfgang Šmit dugogodišnji bliski saradnik Šolca.

Što se FDP tiče Lidner je dogovorio preuzimanje Ministarstva finansija, Folker Vising, generalni sekretar FDP preuzima resor saobraćaja i digitalizacije, Maarko Bušman preuzeće pravosuđe, a Betina Štark-Vacinger obrazovanje.

Nova vlada donosi legalizaciju kanabisa i besplatne kondome

Nova "semafor koalicija" u Nemačkoj dogovorila je i više stvari koje do sada nisu bile poznate javnosti, pa je pored legalizacije kanabisa, dogovoreno i da zdravstveno osiguranje preuzme troškove sredstava za kontracepciju.

Prema pisanju dnevnika „Bild“, koalicija SPD, Zeleni, FDP, namerava da legalizuje pušenje "trave".

Na 87 strani koalicionog sporazuma stoji da će buduća vlada uvesti kontrolisanu prodaju kanabisa odraslima u za to licenciranim radnjama.

Posle četiri godine biće analizirane posledice legalizacije kanabisa po društvo.

Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP

 

O drugoj nameri se do sada ništa nije čulo, a to je da “semafor koalicija“ želi da zdravstveno osiguranje preuzme troškove sredstava za kontracepciju.

To bi značilo besplatne kotracepcijske pilule i kondome za građane.

U koalicionom sporazumu stoji da zdravsteno osiguranje treba da bude u mogućnosti da kontraceptivna sredstva uvrsti u zakonski propisane usluge.

Za lica koja imaju niska primanja, čija visina nije definisana, troškovi za kontracepciju treba da budu refundirani.

U sporazumu i o Zapadnom Balkanu

U koalicionom sporazumu tri stranke izražava se podrška evropskim integracijama Zapadnog Balkana.

U sporazumu socijaldemokrata, zelenih i liberala, napisanom na 177 stranica, u delu koji se odnosi na ovaj region, ističe se da buduća vladajuća koalicija podržava proces pristupanja Evropskoj uniji regiona Zapadnog Balkana, kao i "za to neophodne reforme radi ispunjavanja Kopenhaških kriterijuma".

"U ovim okvirima jačaćemo civilno društvo i podržati dalje korake ka približavanju", navodi se u sporazumu koji je objavio je "Špigl".

profimedia

 

Stranke nove nemačke koalicije smatraju da Albanija i Severna Makedonija treba da otvore prva poglavlja o približavanju EU, da treba usvojiti viznu liberalizaciju za Kosovo i nastaviti pristupni pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom.

Navodi se, takođe, da nova nemačka koalicija podržava dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje EU, kao i napore radi postizanja trajnog mira u Bosni i Hercegovini zasnovanih na očuvanju teritorijalnog integriteta i prevazilaženju etničkih podela.

Paralelno sa pristupnim pregovorima, Evropska unija mora da poboljša svoje kapacitete za prihvatanje novih članica, navodi se u delu sporazuma koji govori o Zapadnom Balkanu.

Komentari (0)

Evropa