Evropa

Šolcova vlada će jačati ekonomiju, legalizovati dvojna državljanstva, upotrebu kanabisa...

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2021

-

19:06

Šolcova vlada će jačati ekonomiju, legalizovati dvojna državljanstva, upotrebu kanabisa...
Šolcova vlada će jačati ekonomiju, legalizovati dvojna državljanstva, upotrebu kanabisa... - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je u Berlinu danas potvrđen dogovor o koalicionoj vladi, koju će predvoditi socijaldemokrata Olaf Šolc, objavljen je i plan buduće nemačke vlade na 177 strana.

Socijaldemokrate, zeleni i liberali žele da ubrzaju tranziciju ka zelenoj ekonomiji i digitalizaciji, ali da u isto vreme održe fiskalnu disciplinu.

Agencija Rojters navodi da se buduća Šolcova vlada suočava sa neposrednim izazovima - Evropom posle Bregzita, krizi na granicama EU sa migrantima i povećanjem kovid slučajeva.

Tri partije su se dogovorile da ojačaju ekonomsku i monetarnu uniju EU, signalizirirajući da su otvoreni za fiskalna pravila EU, poznata kao i Pakt za stabilnost i rast.

Takođe su se dogovorili da će Nemačka ostati deo nuklearnog štita NATO-a, što će sprečiti nesuglasice unutar zapadne vojne alijanse.

Analena Berbok prva žena ministar spoljnih poslova

Dogovoreno je i da jedan od lidera zelenih Analena Berbok (40) postane prva žena ministar spoljnih poslova, dok Šolc želi rodnu ravnopravnost u novoj vladi.

Lider FDP Kristijan Linder (42) će preuzeti ministarstvo finansija, a kolider zelenih Robert Habek (52) bi trebalo da vodi resor ekonomije i klimatskih promena.

Britanska agencija navodi da će nova koalicija morati da balansira usled poziva zelenih za čvršći odnos prema Rusiji i Kini zbog ljudskih prava, dok Šolc preferira da ne rizikuje sa dve velesile oko pitanja kao što su Tajvan i Ukrajina.

Koalicija se dogovorila i da dozvoli dvojna državljanstva i legalizuje prodaju kanabisa za rekreativnu upotrebu u licenciranim prodavnicama.

Komentari (0)

Evropa