Evropa

Neredi u centru za azilante na zapadu Poljske: Oko 100 migranata zahtevalo slobodan put do Nemačke

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2021

-

08:23

Neredi u centru za azilante na zapadu Poljske: Oko 100 migranata zahtevalo slobodan put do Nemačke
Neredi u centru za azilante na zapadu Poljske: Oko 100 migranata zahtevalo slobodan put do Nemačke - Copyright Tanjug/Maxim Guchek/BelTA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Grupa migranata organizovala je nerede u čuvanom centru za strane državljane koji ilegalno borave u Poljskoj, saopšteno je iz regionalne kancelarije Poljske granične službe.

Kako je saopšteno, neredi su izbili u mestu Venjin u vojvodstvu Lubuš u zapadnoj Poljskoj, a prema rečima portparola granične službe, oko 100 nasilno nastrojenih migranata izašlo je iz zgrade i zahtevalo da ih puste na slobodu, kao i da im se dozvoli da uđu u Nemačku.

Situacija u centru za azilante, koji je dobro čuvan i ograđen sa nekoliko zaštitnih barijera, je napeta ali pod kontrolom, i u toku su pregovori sa ciljem smirivanja migranata, izvestila je poljska novinska agencija, kako prenosi TASS.

Podsetimo, pre nekoliko dana poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da Poljska ne isključuje mogućnost zatvaranje granice sa Belorusijom zbog migrantske krize.

"Razmišljamo o koracima u smislu sve ozbiljnijih ekonomskih sankcija, uključujući i zatvaranje poljsko-beloruske granice sa strane Poljske", precizirao je premijer Moravjecki.

Trenutno je Poljska, kako se navodi, zatvorila samo jedan drumski granični prelaz Kuznica.

"Spremni smo da primenimo ovaj korak eskalacije, odnosno zatvaranje drugih prelaza, zatvaranje tranzitnih i trgovinskih mogućnosti kako bismo izvršili ekonomski pritisak na Lukašenkov režim", dodao je on.

Poljski premijer se nada da će beloruske vlasti krizu rešiti slanjem migranata kući.

"Želimo da Lukašenku damo šansu da napravi korak unazad i vrati migrante u njihove zemlje porekla. Prvo smo zatvorili prelaz u Kuznici“, dodao je Moravjecki.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa