Evropa

Korona haos u Češkoj: Bolnice u Pragu na granici izdržljivosti zbog kovida, antivakseri blokirali centar grada

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2021

-

16:51

Korona haos u Češkoj: Bolnice u Pragu na granici izdržljivosti zbog kovida, antivakseri blokirali centar grada
EPA/Martin Divíšek - Copyright EPA/Martin Divíšek

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko hiljada Čeha protestovalo je danas u Pragu protiv ograničenja uvedenih radi suzbijanja širenja virusa korona, u trenutku kada su mnoge bolnice obustavile sve procedure koje nisu hitne zbog povećanog broja novozaraženih. 

Hiljade ljudi protestovale su danas u Pragu protiv restriktivnih mera koje je vlada uvela zbog povećanja broja novih slučajeva korona virusa.

Odlazeća vlada je u četvrtak pooštrila mere i uvela zabranu održavanja božićnih vašara, što je bila jedna od glavnih tema današnjeg protesta. Češke bolnice, uključujući najveću, praški Motol, otkazale su planirane operacije proteklih dana pošto se broj pacijenata sa kovid 19 udvostručio na oko 6.000 u protekle tri nedelje.

Među demonstrantma su bili i članovi i pristalice političkih stranaka i grupa koje nisu uspele da uđu u parlament na oktobarskim izborima, prenosi AP.

Učesnici skupa nisu nosili maske nitisu poštovali socijalnu distancu, a pili su i pivu, uprkos zabrani ispijanja alkohola na javnom mestu.

To je bio treći protest u poslednje dve nedelje.

Demnonstranti su uzvikivali "Sloboda" i "Dosta je bilo", dok su na transparentima bile istaknute poruke protiv vakcinacije, među kojima i "Moje telo - moj izbor".

Češka poslednjih nedelja beleži rekordne dnevne brojeve novozaraženih, a najviši dnevni bilans od početka pandemije bio je u četvrtak kada je prijavljeno 28.000 novihih slučajeva.

Češka takođe ima najniži nivo vakcinacije u Evropskoj uniji.

Vlada u Pragu proglasila je 30-dnevno vanredno stanje i uvela dodatne restrikcije, među kojima je zabrana rada za božićne pijace i zatvaranje ugostiteljskih objekata u 22 sata.

Novoimenovani premijer Petr Fiala pozvao je ranije ljude da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe i druge od ozbiljnih stanja u slučaju da se zaraze.

Samo 58,5 odsto Čeha vakcinisano je protiv korona virusa, u poređenju sa prosekom od 65,8 odsto u Evropskoj uniji, pokazuju podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa