Evropa

Poljska zabranila novinarima pristup granici sa Belorusijom

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2021

-

08:12

Poljska zabranila novinarima pristup granici sa Belorusijom
Poljska zabranila novinarima pristup granici sa Belorusijom - Copyright Tanjug AP/Leonid Shcheglov/BelTA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Poljski predsednik Andžej Duda potpisao je zakon kojim se ograničava pristup humanitarnim organizacijama i novinarima na granici sa Belorusijom, gde se odvija migrantska kriza.

Zakon je udarac za opozicione stranke, koje zagovaraju neograničen pristup medijima. Prema odredbama vanrednog stanja, koje je u septembru proglašeno na granici, a koje je isteklo u ponoć, medijima i humanitarnim organizacijama potpuno je bio zabranjen pristup, podseća Rojters.

Poljska opozicija tvrdi da je cilj zabrane pristupa da se prikriju kršenja ljudskih prava, dok iz vlade kažu da su restriktivne mere neophodne iz bezbednosnih razloga. Prema novim pravilima, ministar unutrašnjih poslova može da organiči pristup graničnoj zoni, nakon konsultacije sa šefom granične službe.

Međutim, novinari i NVO mogu da uđu na osnovu odluke šefova lokalne granične kontrole. Ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminjski rekao je da će narediti privremenu zabranu ulaska u oblasti oko granice.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski uveo je, kako prenosi Tanjug, tromesečnu zabranu ulaska neovlašćenim licima u zone koje se graniče sa Belorusijom, gde je do nedavno bilo na snazi vanredno stanje, sudeći prema sinoć objavljenoj uredbi.

Zabrana će se primenjivati na 183 naseljena mesta koja se nalaze u krugu od tri kilometra od granice sa Belorusijom, prenosi ruska agencija TASS.

Ograničenja su stupila na snagu 1. decembra i ostaće na snazi do 1. marta. Odluka je doneta u skladu sa novim amandmanima poljskog zakona o državnoj granici, a odobrio ju je poljski predednik i parlament.

Evropska unija optužila je Minsk da izaziva migrantsku krizu zbog sankcija koje su uvedene. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko optužio je EU da namerno izaziva humanitarnu krizu na granici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa