Evropa

Varnice na relaciji Pariz-London, ministar policije Francuske: Nećemo biti talac unutrašnje politike Londona

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2021

-

22:26

Varnice na relaciji Pariz-London, ministar policije Francuske: Nećemo biti talac unutrašnje politike Londona
Varnice na relaciji Pariz-London, ministar policije Francuske: Nećemo biti talac unutrašnje politike Londona - Copyright AP/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Francuska je spremna na ozbiljne razgovore sa Velikom Britanijom po pitanju ilegalnih migracija, ali neće biti talac unutrašnje politike Londona, izjavio je danas ministar policije Francuske Žeral Darmanen.

Ove dve države su u zavadi oko pravila tumačenja trgovinskih sporazuma nakon Bregzita i prava na ribolov, a odnosi su dodatno pogoršani nakon što se prošle nedelje utopilo 27 migranata kada su pokušali da pređu Lamanš, preneo je Rojters.

Premijer Britanije Boris Džonson pisao je predsedniku Francuske Emanuelu Makronu o uspostavljanju pet koraka između dve zemlje, koje bi odvratile migrante da kreću na tako opasan put preko Engleskog kanala (Lamanša).

Jedan od tih koraka podrazumevao je i vraćanje ilegalnih migranata u Francusku, što je razbesnelo Pariz, dodaje britanska novinska agencija.

Francuska je odgovorila otkazivanjem pozivnice britanskoj ministarki policije Priti Patel da prisustvuje današnjem sastanku sa evropskim kolegama, kako bi diskutovala o pitanjima koje je potegao Džonson u javnom pismu.

"Britanije je napustila Evropu, ali ne i svet. Treba da radimo ozbiljno na ovim pitanjima, a da ne budemo talac britanske unutrašnje politike", rekao je Darmanen nakon susreta sa kolegama iz Belgije, Nemačke i Holandije u Kaleu.

Francuska se nosila sa pitanjem ilegalnih migracija sa Britanijom 25 godina i sada je vreme da se London probudi, naglasio je Darmanen.

"Ukoliko migranti dolaze u Kale, Dankerk ili severnu Francusku, to je zato što ih privlači Engleska, posebno rad, što znači da u Engleskoj možete da radite bez ikakve potvrde identifikacije. Britanija mora da preduzme odgovornost i da ograniči svoju ekonomsku atraktivnost", naveo je francuski ministar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa