Evropa

Sve više migranata prelazi preko Lamanša: Francuski političari pozivaju Britaniju da preispita "labave zakone"

Komentari

Autor: Euronews

13/10/2021

-

07:32

Sve više migranata prelazi preko Lamanša: Francuski političari pozivaju Britaniju da preispita "labave zakone"
Sve više migranata prelazi preko Lamanša: Francuski političari pozivaju Britaniju da preispita "labave zakone" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski političari uputili su kritike Velikoj Britaniji, ali i svojoj vladi, jer je porast broja migranata koji su pokušali da pređu Lamanš malim brodovima povećao tenzije između dve zemlje.

Političari iz regiona kritikovali su Veliku Britaniju zbog "labavih" zakona o radu za koje kažu da povećavaju ilegalne migracije, dovodeći u pitanje sporazum između Francuske i Britanije iz 2003. godine koji ima za cilj rešavanje migrantske krize, piše Euronews.

"Mislim da je vreme da britanska vlada promeni svoj unutrašnji zakon, kako bi ilegalnim migrantima otežala mogućnost da dobiju posao i kuću u Velikoj Britaniji, kao i da se spreči formiranje zajednica u Velikoj Britaniji", rekao je za Euronews Pjer Andri Dumon, francuski poslanik oblasti Pa De Kale, te dodao:

"Nisu svi migranti u Kaleu zato što žele da ostanu u Kaleu, to je zato što žele otići u Veliku Britaniju, jer je lakše biti ilegalan u Velikoj Britaniji nego bilo gde drugde u Evropi".

Opisujući Britance kao "cinične" i "sarkastične", gradonačelnik Kalea pozvao je predsednika Francuske Emanuela Makrona da razgovara sa vlastima kako bi se zauzeo stroži pristup i našao koren problema.

Dejmijen Karem, poslanik stranke Zeleni - Evropski slobodni savez i bivši gradonačelnik Gran Sinta, naveo je da je premijer Velike Britanije nepoverljiv. Karem je takođe pozvao da se odustane od ugovora "Le touquet" iz 2003. godine, jer kako je rekao, on nije ništa bolji od ugovora između Evrope i Turske o zadržavanju izbeglica.

Takve pozive već odavno upućuje Gzavije Bertran, predsednik regiona Nor Pa de Kale, koji se sada predstavio kao kandidat za desničarske stranke Les Republicains na predsedničkim izborima sledeće godine.

AP/Matt Dunham

 

U Britanskoj vladi navode da je u petak i subotu presretnuto više od 1.100 migranata. Agencija "Press Association", Lamanš je tokom 2021. prešlo 17.000 migranata, dvostruko više nego 2020. godine.

U julu su dve zemlje potpisale sporazum, prema kojem bi Britanija platila Francuskoj 63 miliona evra, za povećanje patrola kako bi suzbile ilegalne migracije preko Lamanša. Međutim, britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel nedavno je zapretila da će uskratiti finansiranje ako više ljudi ne bude zaustavljeno da stignu do britanske obale. U septembru je Francuska saopštila da neće tolerisati "finansijske ucene", nakon izveštaja da će britanske pogranične grupe proći obuku o tome kako da vrate migracione čamce pre nego što stignu do engleske obale.

Čak i pre prelaska tokom vikenda, odnosi između Francuske i Britanije su se zaoštrili u petak, nakon što je "Sky news" prikazao slike na kojima se vidi kako dvadesetak migranata prolazi čamcem usred dana na jugu Kalea, pored policajaca. Francuske vlasti kažu da su patrole presrele hiljade migranata dok su pokušavale da pređu u Britaniju. Tokom vikenda, ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanen pozvao je Veliku Britaniju da plati dug koji sledi po sporazumu.

Velika Britanija ima daleko manje zahteva za azil od Francuske, tokom 2020. godine primljeno je 29.456 zahteva. Od zemalja EU, brojke Evropske unije kažu da je Nemačka imala 102.500 podnosilaca zahteva, Španija 86.400, a Francuska je na trećem mestu sa 81.800 podnetih zahteva za azil.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa