Fokus

Norveška policija potvrdila da telo pronađeno na obali pripada iransko-kurdskom dečaku

Komentari

Autor: T.T.

07/06/2021

-

13:56

Norveška policija potvrdila da telo pronađeno na obali pripada iransko-kurdskom dečaku
Norveška policija potvrdila da telo pronađeno na obali pripada iransko-kurdskom dečaku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Policija u Norveškoj posle nekoliko meseci je potvrdila da telo bebe, pronađene na obali nedaleko od grada Karmoj, pripada petnaestomesečnom dečaku koji je poginuo u Lamanšu prošle godine.

Dečak po imenu Artin preminuo je zajedno sa još četvoro članova porodice, kada je brod kojim su ilegalno pokušali da uđu u Veliku Britaniju, potonuo.

Na zahtev rođaka, ostaci bebe će biti prebačeni nazad u Iran gde će maleni Arton biti sahranjen sa svojom porodicom.

Norveška policija pronašla je telo za Novu godinu u blizini grada Karmoj, a nedavno je DNK analizom utvrđeno da telo pripada Artinu.

"Stručnjaci Odeljenja za forenzičke nauke Univerzitetske bolnice u Oslu uspeli su da pronađu odgovarajući DNK profil", navodi se policijskom saopštenju.

Čamac koji je prevozio porodicu potonuo je 27. oktobra, a osim petnaestomesečnog Artina poginuli su Rasul Iran-Nejad (35), Šiva Mohamad Panahi (35), Anita (9) i Armin (6).

Tom prilikom je još petnaest drugih migranata prebačeno u bolnicu, a francuski javni tužilac otvorio je istragu o potonuću broda u Dunkirku.

Porodica je bila iz grada Sardašt na zapadu Irana, blizu granice sa Irakom.

Inače, hiljade iransko-kurdskih izbeglica stavlja živote svojih porodica u ruke krijumčara i svake godine odlazi za Evropu. Kurdska regija u Iranu suočava se i sa političkim progonima, ali i velikim ekonomskim problemima. Kurdi čine četvrtu po veličini etničku grupu na Bliskom istoku, ali nikada nisu dobili trajnu nacionalnu državu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet