Evropa

Šefica Evropske komisije: Vreme je da EU razmisli o obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2021

-

14:15

Šefica Evropske komisije: Vreme je da EU razmisli o obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa
Ursula fon der Lajen - Copyright Tanjug/AP/Johanna Geron

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da kompletna vakcinacija i busteri daju građanima najjaču za sada dostupnu zaštitu protiv koronavirusa u situaciji dvostruke opasnosti, četvrtog talasa pandemije i pojave novog soja, kao i da je vreme da EU "razmisli o obaveznoj vakcinaciji“ protiv kovida.

"Za novi soj omikron SZO kaže da je visoko rižičan. Mi još ne znamo dovoljno o tom soju, ali znamo toliko da možemo biti zabrinuti. Očekujemo da za dve do tri nedelje dobijemo dovoljno informacija o novom soju, a do tada nam predstoji trka sa vremenom koju treba da iskoristimo za vakcinaciju i bustere", kaže Lajen.

Predsednica EK je najavila da će EU do kraja marta dobiti dodatnih 360 miliona doza vakcina kompanija Fajzer i Moderna, što je, prema njenim rečima, dovoljno za buster doze svih vakcinisanih Evropljana.

Tanjug/AP/Vadim Ghirda

 

Istovremeno, u dogovoru sa te dve kompanije radi se na ubrzanoj isporuci vakcina za decu koje bi u EU trebalo da budu dostupne od 13. decembra. U slučaju da postojeće vakcine ne budu imale dovoljnu zaštitu kada je reč o novom soju, Ursula fon der Lajen navodi da je naučnicima potrebno oko 100 dana da prilagode vakcine novoj mutaciji.

"Nadajmo se najboljem, ali pripremimo se na najgore", poručila je fon der Lajen.

Ona je pozvala građane EU da pored vakcinacije nastave sa primenom drugih mera zaštite kao što su maske, distanca i higijena ruku što je, kako kaže, najbolja zaštita od svih varijanti virusa. Na pitanje o mogućnosti da se u EU uvede obavezna vakcinacija, predsednica EK zaključuje da je takva odluka na nivou nacionalnih vlasti zemalja članica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa