Zdravlje

Direktor Bajoteka: Vakcina verovatno efikasna protiv omikron soja

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2021

-

19:17

Direktor Bajoteka: Vakcina verovatno efikasna protiv omikron soja
Fajzer - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Fajzer i Bajontek vakcina protiv kovida 19 će verovatno ponuditi snažnu zaštitu od težeg oblika ove bolesti prourokovane novim sojem virusa omikron, saopštio je izvršni direktor Bajonteka Ugur Sahin.

On je potvrdio da su u toku laboratorijske analize krvi ljudi koji su primili dve ili tri doze vakcine Fajzer/Bajontek, koje će u naredne dve nedelje dati odgovor da li su njihova antitela efikasna protiv omikron soja ili su potrebne nove vakcine.

"Mislimo da je verovatno da će osobe koje su primile ovu vakcinu imati značajnu zaštitu od teških oblika bolesti izazvane omikronom", rekao je Sahin za Rojters.

On je pojasnio da se pod teškim oblikom bolesti podrazumeva onaj koji zahteva bolničku ili intenzivnu negu, a očekuje da će laboratorijski testovi pokazati slabiju efikasnot vakcine u smislu da spreči blage i umerene oblike bolesti zbog omikrona, ali da je teško u ovom trenutku predvideti u kom stepenu će to biti. Sahin je još rekao da njegova kompanija Bajontek ubrzano radi na unapređenoj verziji svoje vakcine, iako još nije poznato da li će to biti potrebno.

Naučnici sa britanskog Univerziteta Oksford poručili su danas da nema dokaza da antikovid vakcine neće sprečiti ozbiljniji tok bolesti izazvan omikronom, ali i da su spremni da brzo razviju modifikovanu verziju vakcine sa kompanijom AstraZeneka, ukoliko bude potrebno.

Ranije u toku dana, direktor Moderne Stefan Bansel izjavio je da će antikovid vakcine verovatno biti manje efikasne protiv omikrona, preneo je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin