Evropa

Austrijski ministri: Ne postoji alternativa uvođenju obavezne vakcinacije

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2021

-

14:52

Austrijski ministri: Ne postoji alternativa uvođenju obavezne vakcinacije
Vakcinacija u Beču - Copyright Tanjug AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Ne postoji alternativa uvođenju obavezne vakcinacije, istakli su ministar zdravlja Austrije Volfgang Mikštajn i ministarka za ustavna pitanja Karoline Edštadler posle prvog okruglog stola sa ekspertima. Edštadler je kazala da se radi o uplivu u osnovna prava građana, ali je on kako navodi, opravdan situacijom.

Obavezna vakcinacija treba da stupi na snagu od 1. februara, a Edštadler i Mikštan su naglasili da su razgovori sa ekspertima i delom opozicije bili dobri.

Mikštajn je naglasio da se zemlja nalazi u teškoj fazi pandemije, i da je vakcinacija jedini izlaz. To, podvlači, nije samo njegovo lično mišljenje, već stav brojnih eksperata. Samo uvođenjem obavezne vakcinacije moguće je, dodaje, izbeći peti i šesti talas, dalja zaključavanja.

AP/Vadim Ghirda

 

Mnoge druge zemlje, ukazuje, takođe razmatraju tu temu, a Austrija će u tome prednjačiti. Edštadler je rekla da niko nije želeo obaveznu vakcinaciju, ali je situacija dramatična ako se uzme u obzir stanje na intenzivnoj nezi.

Važno je, podvlači, da se stvore pravni preduslovi kako se ne bi mogla oboriti obavezna vakcinacija. Među trenutno otvorenim pitanjima je od kojeg starosnog doba građana će važiti obavezna vakcinacija i visina kazni. Ona je dodala da se do sada govorilo da obavezna vakcinacija treba da važi za građane od 14 godina, od kada osoba u Austriji može da bude zakonski kažnjena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa