Evropa

Nemačka uvodi lokdaun za nevakcinisane, sledeći korak - obavezna vakcinacija: Nove mere nakon sastanka Merkel-Šolc

Komentari

Autor: Euronews

02/12/2021

-

15:08

Nemačka uvodi lokdaun za nevakcinisane, sledeći korak - obavezna vakcinacija: Nove mere nakon sastanka Merkel-Šolc
Tanjug/AP/John Macdougall - Copyright Tanjug/AP/John Macdougall

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka pooštrava ograničenja u borbi protiv korone, pa se uvodi "lokdaun" za one koji se nisu vakcinisali protiv protiv koronavirusa, saopšteno je nakon sastanka kome su prisustvovali odlazeća kancelarka Angela Merkel i njen naslednik Olaf Šolc. Istovremeno, najavljeno je da je sledeći korak koji će ta zemlja težiti da povuče - obavezna vakcinacija. 

Novi koraci preduzeti su nakon sastanka Merkel, Šolca i lidera 16 pokrajina u zemlji. Oni su potvrdili da će nacrt zakona o obaveznoj vakcinaciji, koji Šolc podržava, biti podnet parlamentu u februaru ili mart.

Merkelova je precizirala da bi obavezna vakcinacija mogla biti uvedena od februara 2022. godine, nakon debate u parlamentu. 

Osobe koje nisu primile vakcinu, ubuduće neće moći da pristupe prodavnicama, restoranima, kulturnim i rekreativnim sadržajima "koji nisu neophodni", objavila je odlazeća kancelarka Angela Merkel.

Merkelova je, kako prenosi BBC, saopštila da će nevakcinisanima biti zabranjen pristup mnogim javnim mestima, uključujuči i prodavnice koje ne spadaju u domen esencijalnih, osim ukoliko se nisu nedavno oporavili od kovida.

Tanjug/AP/John Macdougall

 

"Kultura i zabavni sadržaji biće dostupni širom cele zemlje samo onima koji su vakcinisani ili su preležali kovid", rekla je Merkelova. 

"Razumeli smo da je situacija veoma ozbiljna", rekla je ona i dodala: "Želimo da preuzmemo dalje mere, pored ovih koje su već sada na snazi", rekla je Merkelova. 

Situacija sa korona virusom u čitavoj Evropi, ali i u Nemačkoj iz dana u dan je sve teža, a u toj zemlji zabeleženo je 70.000 novih slučajeva u proteklih 24 sata.

Merkel je, nakon sastanka sa liderima saveznih država, istakla da su mere neophodne u svetlu zabrinutosti da bi bolnice u Nemačkoj mogle postati preopterećene pacijentima koji boluju od infekcije kovida-19, prenosi agencija AP.

"Situacija je u našoj zemlji ozbiljna", izjavila je Merkel novinarima.

Cilj - vakcinacija 30.000 miliona do kraja godine

Zvaničnici su se, prema njenim rečima, saglasili i oko obaveze nošenja maski u školama i uvođenja novih ograničenja za privatne sastanke, kao i oko cilja vakcinacije 30 miliona ljudi do kraja godine.

Merkelova je izjavila i da će parlament raspravljati o mogućnosti uvođenja obavezne vakcinacije, što bi, prema njenim rečima, stupilo na snagu već u februaru.

AP/Vadim Ghirda, Markus Schreiber, Petr David Josek, Armando Franca

 

Oko 68,7 odsto stanovništva u Nemackoj je potpuno vakcinisano, što je daleko ispod minimuma od 75 odsto koji cilja vlada.

Šolc i obavezna vakcinacija 

Nemačka je do sada, inače, odbacivala radikalnu opciju obaveznog vakcinisanja za koju se opredelila susedna Austrija. Nedavno je u Nemačkoj odlučeno da se uvede obavezna vakcinacija za osoblje u domovima za stare, kao i pripadnike vojske i to treba uskoro da stupi na snagu.

Međutim, upravo se Šolc, koji uskoro treba da preuzme kormilo kancelara, založio za obaveznu vakcinaciju protiv kovida-19 da bi se zaustavio skok infekcija u zemlji.

Šolc (SPD) je juče najavio je da bi već do kraja godine mogla biti pokrenuta procedura za donošenje zakona o uvođenju obavezne vakcinacije za sve.

Kako je rekao, poslanici bi kod glasanja bili slobodni od partijskog stava i glasali bi po savesti. Takav način izjašnjavanja u Bundestagu primenjuje se kod etički osetljivih pitanja.

Pokrajine u kojima su na vlasti demohrišćanske stranke (CDU i CSU) i Zeleni zatražili su od savezne vlade "brzo pokretanje" priprema za uvođenje obaveznog cepljenja, koje bi, prema današnjim najavama moglo da bude uvedeno od februara naredne godine. 

Austrija prva u Evropi uvela lokdaun i najavila obaveznu vakcinaciju

Prethodno je Austrija uvela lokdaun za nevkacinisane i takođe najavila obaveznu vakcinaciju od naredne godine. 

Austrijska vlada je, u razgovoru sa pokrajinama, donela odluku da od ponedeljka 22. novembra, svi građani, a ne samo nevakcinisani, budu zaključani zbog teške epidemiološke situacije sa koronavirusom. Takođe, kancelar Aleksandar Šalenberg najavio je da će vakcinacija da bude obavezna od 1. februara.

Komentari (0)

Evropa