Evropa

Austrijski kancelar Šalenberg podnosi ostavku, najavljena i nova povlačenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/12/2021

-

18:13

Austrijski kancelar Šalenberg podnosi ostavku, najavljena i nova povlačenja
Aleksander Šalenberg - Copyright Tanjug/AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Aleksandar Šalenberg napušta funkciju čim konzervativna Narodna stranka bude izabala novog lidera, prenosi austrijski "Heute". Ostavku je najavio večeras i ministar finansija Gernot Blimel.

Šalenbergova ostavka dolazi nakon što je iz politike povukao i njegov prethodnik Sebastijan Kurc.

"Nije mi namera i nikada mi nije bio cilj da preuzmem ulogu saveznog partijskog lidera Nove narodne partije", rekao je Šalenberg nakon povlačenja Sebastijana Kurca.  On je dodao da smatra da bi mesto šefa vlade i predsednika najjače partije, Narodne partije Austrije (OVP) trebalo da vrši jedna osoba.

Aleksandar Šalenberg nije član OVP, koja ga je dovela u vladu. Bivši ministar inostranih poslova na mesto kancelara Austrije došao je 11. oktobra, nakon što je Sebastijan Kurc podneo ostavku na mesto šefa vlade zbog istraga  o korupciji koje su se vodile protiv njega.

Ovaj diplomata je proteklih godina ostvario zapanujuću karijeru, bez, kako je u više navrata govorio, da je to želeo. Šalenberg se do dolaska na mesto kancelara nije mnogo bavio dnevnom politikom, ali je zato u više navrata pokazao da pripada "hardlajnerima" po pitanju politike prema ilegalnim migrantima. Pažnju javnosti on je pre par meseci izazvao podizanjem izraelske zastave na sedištu Ministarstva na čijem je čelu, kao reakciju na napade na izraelske gradove.

Kada je Kurc postao ministar spoljnih poslova unapredio ga je u šefa Odseka za spoljnopolitičko planiranje. I u pregovorima o formiranju koalicije nakon izbora 2017. Kurc je računao na njega, pa ga je povukao u svoj kabinet na mesto šefa štaba za strategije i planiranje. Na mesto ministra Šalenberg je dospeo, nakon pada prve Kurcove vlade, posle afere "Ibica"; u koju se "sapleo" tadašnji koalicioni partner Slobodarska partija (FPO).

Večeras je ministar finansija Gernot Blimel najavio da podnosi ostavku.

Inače Blimel se vodi kao jedan od optuženih pored Kurca u istrazi za proneveru i mito, vezanu za davanje u nalog navodnih lažnih istraživanja.

OVP, kako se spekuliše, ne želi da čeka da li će se pojaviti dalji četovi koji bi mogli dodatno opteretiti Blimela.

Kako je ranije najavljeno, Sebastijana Kurca bi na mestu predsednka OVP trebalo da zameni ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer, čime mu se ujedno otvara put i do pozicije novog austrijskog kancelara.

U vladi bi moglo doći do daljih promena, pošto se pominje da bi Nehamer mogao zameniti ministarku privrede Margarete Šrambek, ministarku poljoprivrede Elizabet Kestinger i ministarku integracije Suzane Rab, članice vlade koje su bile veoma bliske Kurcu.

 

 

 

Komentari (0)

Evropa