Evropa

"Pali vunderkind": Uspon i krah najmlađeg kancelara na svetu koji odlazi u političku penziju sa 35 godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, France 24

02/12/2021

-

17:38

"Pali vunderkind": Uspon i krah najmlađeg kancelara na svetu koji odlazi u političku penziju sa 35 godina
"Pali vunderkind": Uspon i krah najmlađeg kancelara na svetu koji odlazi u političku penziju sa 35 godina - Copyright Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Četiri godine od kako je postao najmlađi demokratski izabran lider na svetu i manje od dva meseca nakon što je odstupio sa pozicije austrijskog kancelara, Sebastijan Kurc je objavio da se povlači iz politike. Nekada "čudo od deteta" i "vunderkind" svoju odluku saopštio je u obraćanju medijima u Beču, a iako se spekulisalo da bi on lako mogao da se vrati u politički vrh, Kurc, barem zasad, u političku penziju odlazi sa samo 35 godina.

Kurc je, podsetimo, bio najmlađi državni sekretar, najmlađi ministar spoljnih poslova, najmlađi šef OVP, najmlađi kancelar, ali je sada i najmlađi bivši kancelar.

On se obratio medijima sa ličnom porukom u kojoj je naveo da je izuzetno zahvalan zbog perioda koji je proveo u politici i da se nada da je dao doprinos u kretanju Austrije u ispravnom pravcu. Najavio da otvara novo poglavlje u kojem želi više da se posveti porodici i sinu Konstantinu, koji se rodio pre samo nekoliko dana.

Rečima "bila mi je velika čast što sam dobio priliku da služim zemlji deset godina, a sada idem u bolnicu po moju devojku i sina", Kurc je na politiku stavio tačku.

Podsetimo, ovaj političar je uspešno vodio OVP u izborne pobede i bio je nekoliko godina na mestu kancelara. Kancelarku poziciju napustio je 9. oktobra, a u obraćanju naciji rekao je tada da se povlači kako bi "izbegao haos" i da bi se rešila situacija u koju je dospela koalicija. 

Kriza u austrijskoj Vladi izazvana je nakon što je Tužilaštvo za borbu protiv privrednog kriminala i korupciju pokrenulo istragu protiv Kurca i devet njemu bliskih lica zbog pronevere, primanja i davanja mita. Time što je dao ostavku, ujedno je izbegao i izglasavanje nepoverenja. 

Tada je najavio da će preći u parlament kao šef poslaničkog kluba svoje partije, što se kasnije i desilo, a na mesto kancelara Austrije 11. novembra došao je Aleksander Šalenberg koji je danas, nakon manje od mesec dana na funkciji i sam podneo ostavku. Ipak, sada bi na čelu OVP mogao da ga zameni ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer kome se ujedno otvara put i do pozicije kancelara.

Najmlađi kancelar na svetu

Sebastijan Kurc je odrastao u Beču kao jedinac u braku sekretara i učiteljice. Sa 16 godina je postao aktivan u OVP i zbog toga je napustio studije prava jer je odlučio da se fokusira na politiku. Prvi put je ušao u vladu 2011. godine kao sekretar za integracije, a zatim kao ministar spoljnih poslova dve godine kasnije, pisao je 24 France.

Pun hvale za mađarskog populističkog premijera Viktora Orbana, Kurc je preuzeo zasluge za zatvaranje balkanske migrantske rute 2016. godine. Surfujući na talasu osećanja protiv tradicionalnih ličnosti u politici, Kurc je 2017. godine preuzeo kontrolu nad OVP i transformisao je u "Liste Kurz", pokret usredsređen na njega samog.

Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

 

Šef vlade je postao je te 2017. u 31. godini. Međutim, vlada je pala već 2019. nakon što je "Ibica skandal" izazvao raskid sa njegovim krajnje desničarskim koalicionim partnerom, a Kurc je postao prvi posleratni kancelar u zemlji koji je smenjen izglasavanjem nepoverenja.

To, ipak nije predstavaljalo njegov kraj, barem ne u tom trenutku - Kurc se nakon vanrednih izbora vratio na mesto kancelara početkom 2020. godine i to tako što je formirao koaliciju sa Zelenima. I pored toga, tužioci su nastavili da istražuju optužbe za korupciju koje su ranije bile započete.

Šta mu se stavlja na teret

Austrija se u nezapamćenoj političkoj situaciji našla početkom oktobra kada je Sebastijan Kurc podneo ostavku na poziciji kancelara "kako bi izbegao haos i zaštitio koaliciju", a nakon što je objavljena vest o istrazi koja se vodi protiv njega.

Naime, tužioci su saopštili da se protiv Kurca i devetoro njegovih bliskih saradnika vodi istraga po krivičnim prijavama, uključujući zloupotrebu poverenja, korupciju i podmićivanje.

Vlasti ih sumnjiče da su između 2016. i 2018. godine bili uključeni u proneveru sredstava Ministarstva finansija za plaćanje anketa koje su služile njegovoj političkoj agendi što je, kako je pisao "Vašington post", poslednji od nekoliko skandala koji su okaljali austrijskog kancelara.

Zeleni, njegovi koalicioni partneri, ubrzo su stavili do znanja da će napustiti koaliciju ukoliko Kurc i dalje bude na mestu kancelara, što je, smatra se, bio ključni uticaj u odluci da se povuče.

Njegova odluka je, prema pisanju pojedinih medija, imala "taktičkog smisla", jer je jedna od opcija bila i ta da se on u parlamentu suoči sa glasanjem o nepoverenju koje bi verovatno izgubio, izazivajući tako lančanu reakciju koja bi njegovu stranku stavila u opoziciju.

Takođe, kako se navodi, na Kurcovu odluku uticaj je imala još jedna stvar. Od kada je prvi put postao kancelar 2017. godine, on je svoje saveznike postavio u svakoj ključnoj instituciji u zemlji, od moćnog javnog emitera do ustavnog suda. Ublažavanje tog uticaja bio bi prvi prioritet koalicije njegovih rivala.

Iako je Aleksandar Šalenberg ubrzo položio zakletvu i nasledio kancelarsku fotelju, mnogi eksperti su smatrali da će Kurc ostati "kancelar iz senke", te se vratiti u fotelju onda kada bude oslobođen optužbi. To međutim, barem danas, deluje malo izvesno.

Inače, većina Austrijanaca je protiv povratka Sebastijana Kurca na mesto kancelara, pokazalo je nedavno istraživanje javnog mnjenja instituta "Unique Research".

Šta je sve rekao Kurc u obraćanju?

Za neke iznenada, jutros je u medijima odjeknula vest da će se Kurc potpuno povući iz politike. To je zvanično i potvrđeno nekoliko sati kasnije nakon što se obratio medijima. Osim što je istakao kolika je čast ta njega bila služiti zemlji, ali i da je sa timom deset godina radio danonoćno, Kurc je govorio i o svojim najvećim političkim dostignućima, između ostalog i o intenziviranju uloge Austrije na Balkanu.

Podsetimo, bivši austrijski kancelar bio je jedan od najglasnijih evropskih lidera kada je reč o proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan, a jedna od poslednjih poseta inostranstvu na mestu kancelara bila je upravo u Beogradu.

U govoru je naveo da zna da nije svetac, ali nije ni kriminalac, već samo običan čovek sa greškama i uspesima. Podvukao da se raduje posebno danu, iako to može trajati godinama, kada će pred sudom moći dokazati da su sve optužbe bile neopravdane i lažne.

On je ukazao da je sa sobom nosi mnogo utisaka, stekao iskustava, kroz razgovore sa brojnim ličnostima, kao i predsednicima svetskih sila Kine, SAD i Rusije.

Naglasio je da se oduvek zalagao za produbljenje odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana, što mu je bio poseban prioritet, ali i sklapanje saveza u sprečavanju neispravnih odluka u EU.

Izrazio je zadovoljstvo što je pod njim vlada uspela da sprovede brojne stvari, a pre svega mu znači, kaže, što su povećane minimalne plate i penzije, što je uvedne porodični bonus.

Kurc je rekao da je pobeda na protekla dva glasanja bilo nešto što je najlepše što je doživeo do rođenja deteta, što je premašilo, kaže sve što se do tada dogodilo.

"Izborne pobede i rođenje deteta nikada neću zaboraviti", poručio je on.

Komentari (0)

Evropa