Evropa

Šalenberg tvrdi da nije Kurcova marioneta, ali je na početku napravio grešku zbog koje mu opozicija ne veruje

Komentari

Autor: Jutarnji.hr

15/10/2021

-

23:30

Šalenberg tvrdi da nije Kurcova marioneta, ali je na početku napravio grešku zbog koje mu opozicija ne veruje
Šalenberg tvrdi da nije Kurcova marioneta, ali je na početku napravio grešku zbog koje mu opozicija ne veruje - Copyright Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg u četvrtak je na Tviteru objavio vest o prvoj službenoj poseti. Uz objavu je stajala i njegova fotografija, kao i reči "Moj prvi put kao kancelar". Jedini je problem bio što je objava poslata sa naloga njegovog prethodnika, Sebastijana Kurca.

Kurc, koji je za vikend odstupio s dužnosti nakon što su tužitelji protiv njega i devetorice saradnika pokrenuli antikorupcijsku istragu, uporno tvrdi kako Šalanberg nije njegova marioneta, ali najnoviji incident samo je poklonio dodatnu municiju opoziciji koja tvrdi da Kurc namerava da vlada iz senke.

Bivši kancelar vratio se u parlament, gde će voditi klub stranke OVP, te će, usput, uživati i u imunitetu, koji se u Austriji ne primenjuje na članove vlade. Kurc, naravno, tvrdi kako nema nameru da koristi svoj imunitet.

Bivši ministar spoljnih poslova Šalaneberg karijerni je diplomata i relativno novo lice u politici, a zbog bliskog odnosa s Kurcom cela austrijska opozicija tvrdi da je njegovo imenovanje samo predstava.

 

 

Objava o prvom kancelarskom putu ubrzo je uklonjena s Tvitera, te je ponovno objavljena sa Šalenbergovog računa, ali šteta je već bila učinjena.

Odgovarajući na pitanja novinara u Briselu u četvrtak, Šalenberg je svejedno insistirao kako je on svoj čovek. 

"Naravno da sam dovoljno emancipovan. Položio sam zakletvu za kancelara Republike Austrije u ponedeljak. Možda se dogodila greška na društvenim mrežama, na neki način - morate razumeti da je situacija zadnjih pet dana bila velik izazov za sve nas", branio se Šalenberg. 

On je prvoj izjavi kao kancelar naglasio kako će "vrlo blisko sarađivati" s Kurcom, a odbio je da kaže šat će se dogoditi ako se istraga protiv bivšeg kancelara završi bez suđenja - hoće li odstupiti i omogućiti mu da se vrati.

"Preći ćemo taj most kad dođemo do njega", kazao je Šalenberg.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa