Evropa

Kikl najavljuje zahtev za glasanje o nepoverenju Vladi: Novi start je kozmetički manevar

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2021

-

19:30

Kikl najavljuje zahtev za glasanje o nepoverenju Vladi: Novi start je kozmetički manevar
Herbert Kikl, lider FPO - Copyright EPA/Daniel Novotny

veličina teksta

Aa Aa

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl najavio je da će na sutrašnjoj vanrednoj sednici austrijskog parlamenta podneti zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Austrije.

Nakon što je došlo do promene na mestu kancelara i što se dosadašnji šef Vlade Sebastijan Kurc povukao zbog istrage koja se vodi protiv njega zbog korupcije i mita, Kikl je i dalje nezadovoljan, pre svega zbog izjava novog kancelara Aleksandera Šalenberga.

Kikl je rekao da je zaprepašćen stupanjem na novu dužnost Šelenberga, koji je odmah istakao da su optužbe protiv Kurca netačne.

"Time on nastavlja rat Narodne partije (OVP) protiv pravosuđa, što je neverovatno. Najavljeni novi start je samo dim", poručuje šef FPO.

Prema njegovom mišljenju državna kriza nije prošla polaganjem zakletve novog kancelara.

FPO je uverena da je reč o "kozmetičkom manevru".

Isti sistem nastavlja da vodi Austriju, naglasio je Kikl, rekavši da će podneti zahtev za izglasavanje nepoverenja celoj vladi, a tako i ministrima iz stranke Zelenih jer su nastavili da trpe sistem OVP.

Opozicija je, kada su sprovedeni pretresi u prostorijama OVP, kabinetu kancelara Kurca i njegovih devet bliskih ljudi, zatražila vanrednu skupštine i najavila podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja kancelaru.

Tada su još postojali izgledi za uspeh, jer je bilo moguće da Zeleni, koji sa OVP čine vladu, glasaju protiv Kurca.

Nakon što je ispunjen zahtev Zelenih i što je došlo do promene na čelu Vlade, oni više neće glasati sa opozicijom, pa je najverovatnije da će zahtev FPO, stranke sa kojom drugi nerado sarađuju, ranije zbog desničarskih stavova, a sada i zbog antivakserskih izjava, ostati bez podrške.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa