Evropa

"Kancelar iz senke": Ostavka možda ipak nije konačan kraj Sebastijana Kurca - dve pozicije mu i dalje garantuju uticaj

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politico, Euractiv

11/10/2021

-

18:20

"Kancelar iz senke": Ostavka možda ipak nije konačan kraj Sebastijana Kurca - dve pozicije mu i dalje garantuju uticaj
Sebastijan Kurc - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je prošle nedelje objavljena vest o istrazi koja se vodi protiv Sebastijana Kurca, a odmah zatim i njegova ostavka na mesto kancelara "kako bi izbegao haos i zaštitio koaliciju", Austrija se našla u nezapamćenoj političkoj situaciji. I mada je u roku od nekoliko dana zemlja dobila novog kancelara - ministra spoljnih poslova Aleksandera Šalenbega, jedno pitanje ostalo je bez konkretnog odgovora - da li je ovo i zaista kraj mladog kancelara koji je za nekoliko godina prešao put od "vunderkinda" do teških optužbi za korupciju?

Kurc je ostavku podneo u subotu, u obraćanju naciji, nakon što se našao pod pritiskom svojih koalicionih partnera. Naime, tužioci su prošle nedelje saopštili da se protiv Kurca i devetoro njegovih bliskih saradnika vodi istraga po krivičnim prijavama, uključujući zloupotrebu poverenja, korupciju i podmićivanje.

Vlasti ih sumnjiče da su između 2016. i 2018. godine bili uključeni u proneveru sredstava Ministarstva finansija za plaćanje anketa koje su služile njegovoj političkoj agendi što je, kako piše "Vašington post", poslednji od nekoliko skandala koji su okaljali austrijskog kancelara.

Zeleni, njegovi koalicioni partneri, ubrzo su stavili do znanja da će napustiti koaliciju ukoliko Kurc i dalje bude na mestu kancelara, što je, smatra se, bio ključni uticaj u odluci da se povuče. Međutim, on će ostati na čelu Austrijske narodne partije (OVP), te biti šef parlamentarne grupe ove stranke, što nekada najmlađem kancelaru na svetu ostavlja mogućnost da kancelarske dužnosti obavlja "iz senke". Kurc, međuzim, to negira.

Taktički potez

Iako je Kurc prvobitno rekao da neće podneti ostavku, pretnje Zelenih da će vladu formirati sa opozicionim partijama, uključujući i desničarskom Slobodarskom partijom (FPO) naterale su kancelara da promeni svoje mišljenje. 

Taj potez jeste bio iznenađenje, a "Politiko" piše da je odluka imala "taktičkog smisla" jer je jedna od opcija bila i ta da se on u parlamentu suoči sa glasanjem o nepoverenju koje bi verovatno izgubio, izazivajući tako lančanu reakciju koja bi njegovu stranku stavila u opoziciju.

profimedia

 

Takođe, kako se navodi, na Kurcovu odluku uticaj je imala još jedna stvar. Od kada je prvi put postao kancelar 2017. godine, on je svoje saveznike postavio u svakoj ključnoj instituciji u zemlji, od moćnog javnog emitera do ustavnog suda. Ublažavanje tog uticaja bio bi prvi prioritet koalicije njegovih rivala.

Stav Zelenih bio je znak za Kurca da "otvori padobran". Ipak, kako napominje "Politiko", pitanje je gde će sleteti. On planira da ostane lider stranke i preuzme kontrolu nad moćnom poslaničkom grupom, a nema sumnje da će brojne pristalice ostati uz njega. Uz to, za novog kancelara izabran je Aleksandar Šalenbeg, čovek koji se smatra Kurcovim saveznikom i političarem koji sa njim deli brojne stavove.

Ništa još nije gotovo

Iako je Šalenberg položio zakletvu i tako preuzeo kontrolu nad kabinetom, mnogi eksperti smatraju da će Kurc ostati "kancelar iz senke", te se vratiti u fotelju onda kada bude oslobođen optužbi.

Šalenbeg je, kako podseća Euractiv, već bio deo eksperske vlade koja je predvodila Austriju nakon afere "Ibica", koja je okončala nekadašnju koaliciju između Slobodarske stranke Austrije (FPO) i OVP.

Smatra se da je jedan od Kurcovih važnih saveznika i često je išao u liniju sa njim, posebno kada je reč o migracijama, pridruživanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, te mekšem pristupu prema Poljskoj i Mađarskoj.

profimedia

 

Međutim, ostavka Kurca ne znači i da on zauvek odlazi sa političke pozornice. Kako je i sam rekao u subotu, biće na čelu partije i poslaničke grupe, a kroz ove dve pozicije može da ostane jedna od ključnih figura u austrijskoj politici kada je reč o donošenju odluka.

Analitičari pretpostavlju da će mu ovo omogućiti da zapravo bude "kancelar iz senke", te da će vući konce iza scene, posebno zbog toga što Šalenberg unutar partije nema stvarnu moć.

Povratak Kurca na mesto kancelara takođe još nije pitanje koje je sklonjeno sa stola. Ukoliko on uspe da opovrgne optužbe za korupciju, kancelarska vrata će za njega ponovo da budu otvorena.

Međutim, ukoliko bude proglašen krivim ili ukoliko budu pronađeni novi dokazi, to će biti kraj političke karijere i Kurcove ere, tvrde stručnjaci.

Sa druge strane, pak, Kurc to negira i poručuje da neće biti "kancelar iz senke". 

"U mojoj funkciji kao predsednika stranke i šefa poslaničkog kluba podržaću rad vlade, jer je to najbolje za građane naše zemlje. Jedno je u tome jasno, a to je da nisam kancelar iz senke. Narednih dana ću uložiti maksimalne napore da osiguram predaju dužnosti", poručio je on i rekao da će u četvrtak položiti zakletvu kao poslanik.

"Teška pozicija"

Euronews Srbija

Inače, profesor međunarodnog prava i globalnih političkih studija na Univerzitetu u Beču Anis Bajrektarević za Euronews Srbija je komentarisao aktuelnu situaciju u Austriji navodeći da se kod građana oseća napetost jer ih sve podseća na aferu "Ibica".

Bajrektarević je rekao da je još teško predvideti šta će se desiti, ali i da je ovo za Narodnu partiju jako teška pozicija.

"Oseća se napetost, ona je vezana za sve što se tiče kovid krize i mislim da svi imaju sličnu situaciju, pitanja ustavnosti, ograničavanje ljudskih sloboda... Onda, već je bila jedna Ibica kriza, gde se Kurc oslobodio slobodara i napravio koaliciju sa Zelenima", rekao je on.

Na pitanje da li će novi kancelar možda moći da smiri strasti u vladajućoj koaliciji, Bajrektarović kaže da je reč o pokušaju da se "ograniči šteta", te da Šalenberg, koji je tehnokratska osoba, nije neko ko je u najužem smislu politička figura i ko može da povuče masu.

Komentari (0)

Evropa