Evropa

"Pali vunderkind" - uspon i pad Sebastijana Kurca, najmlađeg kancelara na svetu

Komentari

Autor: Vašington post, Poltico, 24 France, AFP

10/10/2021

-

19:16

"Pali vunderkind" - uspon i pad Sebastijana Kurca, najmlađeg kancelara na svetu
Sebastijan Kurc - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čudo od deteta, mesija, vunderkind - samo su neki od nadimka koje je Sebastijan Kurc u 31. godini dobio nakon što je 2017. godine postao najmlađi demokratski izabran lider na svetu. Četiri godine kasnije vraća se u parlament, a za sobom ostavlja dve vlade, izglasno nepoverenje, ostavku i više skandala. 

Međutim, za manje od četiri godine i dve vlade kasnije - jedne sa krajnjom desnicom, druge sa Zelenima - Kurc je u subotu dao ostavku usred istrage o korupciji.

Ostavka  je poslednji dramatični zaokret u turbulentnoj karijeri lidera koji je nekad smatran konzervativnim evropskim "vunderkindom", ocenjuje Vašington post.

"Moja zemlja je važnija od moje ličnosti", kazao je 35-godišnji kancelar u televizijskom obraćanju u subotu, 9. oktobra nakon što je podneo ostavku.

 

 

Pritisak na kancelara je rastao otkako je izvršen pretres njegove kancelarije u sedištu Narodne partije Austrije (OVP) i Ministarstva finansija.

Tužioci su rekli da se protiv Kurca i devetoro njegovih bliskih saradnika vodi istraga po krivičnim prijavama, uključujući zloupotrebu poverenja, korupciju i podmićivanje.

Vlasti sumnjiče Kurca i njegove saradnike da su između 2016. i 2018. godine bili uključeni u proneveru sredstava Ministarstva finansija za plaćanje anketa koje su služile njegovoj političkoj agendi što je, dodaje Vašington post, poslednji od nekoliko skandala koji su okaljali austrijskog kancelara.

Najmlađi kancelar na svetu

List podseća da je Kurc postao najmlađi šef vlade na svetu kada je 2017. godine prvi put stupio na mesto kancelara u 31. godini. Međutim, Vlada je pala 2019. godine nakon što je "Ibica skandal" izazvao raskid sa njegovim krajnje desničarskim koalicionim partnerom, a Kurc je postao prvi posleratni kancelar u zemlji koji je smenjen izglasavanjem nepoverenja.

To, ipak nije predstavaljlo njegov kraj - Kurc se nakon vanrednih izbora vratio na mesto kancelara početkom 2020. godine i to tako što je formirao koaliciju sa Zelenima, ali i pored toga, tužioci su nastavili da istražuju optužbe za korupciju koje su ranije bile započete. 

profimedia

 

Kurc je prošlog meseca ispitivan više od pet sati zbog navoda da je dao lažne izjave pred parlamentarnim odborom, što mu može da mu donese i zatvorsku kaznu.

Nakon toga tri opozicione stranke u parlamentu složno su pozvale Kurca da podnese ostavku i zakazale glasanje o poverenju za utorak, 12. oktobar. da je do toga došlo, tvrde poznavaoci, gotovo je sigurno da bi mu parlament ponovo izglasao nepoverenje. 

Njegova stranka je na kraju popustila, a Kurc je u kratkom TV obraćanju rekao da je došao do zaključka da bi bilo "neodgovorno" da sačeka da ga opozicija svrgne sa funkcije kancelara i da će on sam da reaguje.

"Sveti Sebastijan"

Sebastijan Kurc je odrastao u Beču kao jedinac u braku sekretara i učiteljice. Sa 16 godina je postao aktivan u OVP -u (Austrijskoj narodnoj partiji) i zbog toga je napustio studije prava jer je odlučio da se fokusira na politiku. Prvi put je ušao u vladu 2011. godine kao sekretar za integracije, a zatim kao ministar spoljnih poslova dve godine kasnije, sa 27 godina, piše 24 France.

Pun hvale za mađarskog populističkog premijera Viktora Orbana, Kurc je preuzeo zasluge za zatvaranje balkanske migrantske rute 2016. godine.

Surfujući na talasu osećanja protiv tradicionalnih ličnosti u politici, Kurc je 2017. godine preuzeo kontrolu nad OVP-om i transformisao je u "Liste Kurz", pokret usredsređen na njega samog, piše  France 24.

Kako navode, on je brzo uspostavio koaliciju OVP-a sa Socijaldemokratama levog centra (SPO), što je dovelo do vanrednih izbora. kampanju je vodio bez mane, a zaštitni znak mu je bila raspuštena kosa. Ovi izbori doveli su ga do vrha.

Oni koji su mu naklonjeni, pripisuju mu mladost i dinamiku.

profimedia

 

Dok su ga neke njegove pristalice upoređivale sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, kritičari ga više vide kao "nadobudnog Orbana".

24 France piše da su ga bojkot migracionog pakta UN, smanjenje socijalne pomoći za tražioce azila i niz drugih antimigracijskih mera učinili ličnošću razdora, poput njegovog mađarskog kolege.

Dok je on, sa druge strane, pazio da se predstavi kao proevropski orijentisan što je tako i delovalo sve dok nije procurila gomila kompromitujućih poruka - od kojih su neke dovele do optužbe protiv njega.

(Priredila: Jovana Stanković)

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa