Evropa

Sunovrat austrijskog vicekancelara: Štrahe nakon ostavke zbog optužbi u aferi "Ibica" moli građane za pomoć

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

23/11/2021

-

22:13

Sunovrat austrijskog vicekancelara: Štrahe nakon ostavke zbog optužbi u aferi "Ibica" moli građane za pomoć
Hajnc Kristijan Štrahe - Copyright Tanjug AP//Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Korupcionaška afera "Ibica" i brojna suđenja, kao i neuspeli povratak na političku scenu kod Hajnc-Kristijana Štrahea ostavili su očigledno duboke tragove i u finansijama bivšeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) i nekadašnjeg vicekancelara, jer se on preko svog fejsbuk profila, obratio građanima i zamolio za pomoć. U objavi tvrdi da se nalazi pred "finansijskim i egzistencijalnim krahom".

Naime, austrijski vicekancelar i lider desničarske Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe podneo je sredinom maja ostavku na mesto vicekancelara, a onda se i povukao sa čela stranke. Štrahe je to je učinio nakon objavljivanja snimka na kojem se jasno čuje u više navrata da je spreman na mutne poslove. Video je nastao u leto 2017. u jeku predizborne kampanje za austrijski parlament, a u javnost su ga izneli nemački magazin Špigl" i dnevnik "Ziddojče cajtung".

profimedia

Hajnc-Kristijan Štrahe

"Više od dve i po godine sam izložen istrazi Tužilaštva za privredni kriminal i korupiju i Tužilaštva, koje me dovelo na rub egzistencije", napisao je on, te dodao:

"Nastaviću da koristim sva pravna i demokratska sredstva da dokažem svoju nevinost, da se borim za pravo i pravdu i da živim svoja liberalno-patriotska osećanja i izrazim svoje slobodno mišljenje. Neću dozvoliti da me to razuveri. Molim vas za ličnu podršku, pomoć i donacije kako bi moje ogromne advokatske troškove mogao osigurati u cilju odbrane od lažnih optužbi".

 

 

Supruga Filipa zarađuje 9.000 evra mesečno

Međutim, kako piše Tanjug, porodica Štrahe nije bez primanja, pošto njegova supruga Filipa kao narodni poslanik zarađuje više od 9.000 evra mesečno. Inače, Štrahe je optužen da je iz partijske kase FPO uzimao sredstva za finansiranje privatnih troškova.

Tako je plaćao iz partijske kasne račune iz prodavnica, restorana, čistačicu, igrice za mobilni telefon, održavanje bazena, ali i kazne za nepropisno parkiranje i troškove svoje dece.

Štrahe je zbog afere "Ibica", vezane za video snimke sa jednog odmora na Ibici gde je lažnoj nećaki jednog ruskog milijardera obećao državne poslove za finansijsku podršku FPO, ali uz zaobilaženje revizorske ustanove, morao maja 2019. godine da podnese ostavku na sve političke funkcije.

Osuđen na 15 meseci

Krajem avgusta prošle godine, Štrahe je osuđen na 15 meseci uslovne zatvorske kazne zbog primanja mita.

U sudskom postupku protiv njega radilo se o dve donacije privatne klinike "Vering" Valter Grubmiler u visini od 2.000 i 10.000 evra. Vlasnik privatne klinike taj novac transferisao je stranci koju je tada vodio Štahe, a prema navodima tužilaštva za privredni kriminal i borbu protiv korupcije, radilo se o mitu.

Štahe je trebalo da pokuša da u skupštini izvrši izmenu Zakona o fondu za finansiranje privatnog zdravstvenog osiguranja kako bi klinika Grubmilera mogla da dobija sredstva iz tog fonda.

Posle Štrahea, i potpredsednik FPO i šef njenog poslaničkog kluba Johan Gudenus podneo je istog dana ostavku na sve političke funkcije.

Zbog afere "Ibica" i Sebastijan Kurc

Inače, zbog afere "Ibica", početkom oktobra ostavku na mesto kancelara podneo je Sebastijan Kurc. On je tada u obraćanju naciji uživo rekao da se povlači kako bi "izbegao haos" i da bi se rešila situacija u koju je dospela koalicija, nakon što je nekoliko meseci ranije ostavku podneo i Štrahe. On je najavio da će preći u parlament kao šef poslaničkog kluba Narodne partije Austrije (OVP).

"Nalazimo se u situaciji u kojoj je došlo do zaoštravanja odnosa između dve stranke u vladajućoj koaliciji, a time i do pat situacije, i to u vreme kada se zemlja i dalje suočava sa teškim problemima, jer pandemija nije prošla, ekonomski oporavak je tek počeo, a socijalno-ekološki paket mera je dogovoren, ali još nije usvojen", rekao je Kurc.

EPA/Christian Bruna

Sebastijan Kurc

Istakao je da bi bilo neodgovorno zemlju uvesti u period haosa i nestabilnosti.

Ocenio je da bi, takođe, bilo neodgovorno da se odgovornost za vođenje zemlje prepusti eksperimentu od četiri stranke, koji bi, kako je dodao, zavisio od blagonaklonosti lidera desničarske Slobodarske partije (FPO) Herberta Kikla.

Međutim, pre pet dana njemu je parlament ukinuo poslanički imunitet u cilju nastavka istrage koju vodi Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju. Odluka o ukidanju imuniteta Kurcu doneta je jednoglasno, a glasala je i OVP čiji je Kurc lider.

Kurc je, nakon podnošenja ostavke na mestu kancelara bio zaštićen poslaničkim imunitetom pošto je prešao u poslaničke klupe. Protiv njega se vodi istraga zbog pronevere, kao i davanja lažne izjave pred parlamentarnom istražnom komisijom u vezi sa korupcionaškom aferom "Ibica".

Kurc je, kada se saznalo za pokrenutu istragu, rekao da nije kriv, i da nije prekršio zakon, odbacivši sve optužbe.

Kazao je da se raduje ukidanju imuniteta jer će moći sada da se nastavi istraga i on dokaže da nije kriv.

Komentari (0)

Evropa