Evropa

Istraživanje: Većina Austrijanaca ne bi želelo da Kurc opet bude kancelar

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/10/2021

-

10:17

Istraživanje: Većina Austrijanaca ne bi želelo da Kurc opet bude kancelar
Sebastijan Kurc se obraća naciji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Većina Austrijanaca je protiv povratka Sebastijana Kurca na mesto kancelara, pokazuje istraživanje javnog mnjenja instituta "Unique Research".

Tako 73 odsto Austrijanaca smatra da lider Narodne partije Austrije (OVP) ne bi trebalo ponovo da postane kancelar, a 22 odsto njihbi volelo da u bliskoj budućnosti vidi njegov povratak.

Jedino pristalice OVP (stranke kojoj i Kurc pripada), i to 69 odsto njih, podržavaju Kurca i žele da se on vrati na čelo vlade. 

Istraživanje javnog mnjenja pokazuje i da jasna većina Austrijanaca veruje da "zasigurno ima nešto iza optužbi", dok 23 odsto njih smatra da su optužbe neistinite.

Podsetimo, bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc podneo je ostavku 9. oktobra, a u obraćanju naciji uživo rekao je da se povlači kako bi "izbegao haos" i da bi se rešila situacija u koju je dospela koalicija.

On je najavio da će preći u parlament kao šef poslaničkog kluba svoje partije, što se kasnije i desilo. a na mesto kancelara Austrije došao je Aleksander Šalenberg.

Kriza u austrijskoj Vladi izazvana je nakon što je Tužilaštvo za borbu protiv privrednog kriminala i korupciju pokrenulo istragu protiv Kurca i devet njemu bliskih lica zbog pronevere, primanja i davanja mita. Time što je dao ostavku, ujedno je izbegao i izglasavanje nepoverenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa