Evropa

Sve više najavljenih ostavki u Austriji, jedno ime se izdvaja iz nagađanja o budućem kancelaru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/12/2021

-

22:40

Sve više najavljenih ostavki u Austriji, jedno ime se izdvaja iz nagađanja o budućem kancelaru
Austrijski parlament - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc najavio povlačenje iz politike, a njegov naslednik na mestu kancelara Aleksander Šalenberg da će svoju funkciju prepustiti budućem šefu OVP-a, večeras je i ministar finansija Gernot Blimel najavio da podnosi ostavku.

Tako postaje sve izvesnije da će, kako javljaju austrijski mediji, na mesto kancelara doći Karl Nehamer, koji je viđen i za mesto čelnika Narodne partije Austrije, trenutno najjače političke stranke u zemlji.

Tezu da bi to mesto mogao da zauzme Nehamer potvrđuje i izjava Šalenberga da bi mesto šefa vlade i predsednika najjače političke partije trebalo da vrši jedna osoba. On je je najavio da će se povući sa mesta kancelara, čim stranka izabere novog lidera i da će svoju funkciju šefa vlade prepustiti budućem šefu OVP.

"Nije mi namera i nikada mi nije bio cilj da preuzmem ulogu saveznog partijskog lidera narodne partije", rekao je Šalenberg koji je ušao u istorijske anale kao kancelar sa najkraćim stažom od svega 52 dana.

Takođe, bečki mediji navode da bi u vladi bi moglo doći do daljih promena, pošto se pominje da bi Nehamer mogao smeniti ministarku privrede Margarete Šrambek, ministarku poljoprivrede Elizabet Kestinger i ministarku integracije Suzane Rab, članice vlade koje su bile veoma bliske Kurcu.

Nakon promena, mesto ministra unutrašnjih poslova mogla bi preuzeti Karoline Edštadler, koja je do sada bila ministarka bez portfelja zadužena za EU i ustavna pitanja.

Aleksander Šalenberg bi, tvrde austrijski mediji, a prenosi Tanjug, mogao da se vrati na mesto šefa diplomatije, a aktuelni ministar spoljnih poslova Mihael Linhart mogao bi biti ministar za evropska pitanja, odnosno ponovo upućen na neko ambasadorsko mesto.

Ovde se ne radi o pukim personalnim promenama, već su smene povezane i sa aferama koje su dovele do njih.

Tako se ministar finansija Gernot Bimel koji je ostavku već najavio vodi kao jedan od optuženih u istrazi za proneveru i mito, vezanu za istrage zbog sumnjivih uplata za navodna istraživanja javnog mnijenja, a zbog koje se najpre sa mesta kancelara, a onda i iz politike povukao Sebastijan Kurc.

OVP, kako se spekuliše, ne želi da čeka da li će se pojaviti dalji detalji koji bi mogli dodatno opteretiti Blimela.

profimedia

 

Kako je došlo do krize?

Austrija se u nezapamćenoj političkoj situaciji našla početkom oktobra kada je Sebastijan Kurc podneo ostavku mesto kancelara i to pošto je objavljena vest o istrazi koja se vodi protiv njega. Tada su tužioci saopštili da se protiv Kurca i devetoro njegovih bliskih saradnika vodi istraga po krivičnim prijavama, uključujući zloupotrebu poverenja, korupciju i podmićivanje. Jedan od saradnika s te liste je i ministar finansija Gernot Bimel  koji je danas podneo ostavku.

Vlasti ih sumnjiče da su između 2016. i 2018. godine bili uključeni u proneveru sredstava Ministarstva finansija za plaćanje anketa koje su služile njegovoj političkoj agendi što je, kako je pisao "Vašington post", poslednji od nekoliko skandala koji su okaljali austrijskog kancelara.

Podsetimo, Kurc se već na početku mandata suočio sa aferom "Ibica", 2019. godne, nakon čega je i pala vlada Austrije, a on smenjen sa mesta kancelara. Ipak, on se nakon vanrednih izbora vratio na to mesto. I pored toga, tužioci su nastavili da istražuju optužbe za korupciju koje su ranije bile započete.

Tako je sada, njegova odluka da podnese ostavku na mesto kancelara, prema pisanju pojedinih medija, imala "taktičkog smisla", jer je jedna od opcija bila i ta da se on u parlamentu suoči sa glasanjem o nepoverenju koje bi verovatno izgubio, izazivajući tako lančanu reakciju koja bi njegovu stranku stavila u opoziciju.

Iako je Aleksander Šalenberg u oktobru položio zakletvu i nasledio kancelarsku fotelju, mnogi eksperti su smatrali da će Kurc ostati "kancelar iz senke", i da će se vratiti u fotelju kada bude oslobođen optužbi. Ipak, to već sada nije izvesno, jer se Kurc dva meseca nakon napuštanja mesta kancelara povukao i iz politike, a i Šalenberga će na tom mestu, najverovatnije, zameniti novi ider OVP-a.

Nehamer viđen za tri funkcije

U Austriji se spekuliše da bi ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer mogao preuzeti mesto šefa Narodne partije Austrije, pa i funkciju kancelara, ali i ministra finansija.

Nehamer odlično poznaje OVP, pošto je bio generalni sekretar stranke, a i omiljen je među stranačkim kolegama. U prilog tome govore činjenice da su koalicioni partner Zeleni i guverneri pokrajina iz redova narodnjaka prihvatili imenovanje Nehamera.

 

 

AP/ Markus Schreiber

 

On je, tvrdi štampa, kandidat kojeg žele "sive eminencije" u OVP, posebno guvernerka pokrajine Donja Austrija Johana Mikl Lajtner.

Istovremeno, vicekancelar i lider Zelenih Verner Kogle već se pohvalio kako ima dobru radnu osnovu sa Nehamerom, koji se vidi kao novi kancelar Austrije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa