Evropa

"Partijski vojnik čvrste ruke": Ko je Karl Nehamer koga je stranka posle niza potresa predložila za kancelara Austrije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politico, Der Standaard

03/12/2021

-

12:38

"Partijski vojnik čvrste ruke":  Ko je Karl Nehamer koga je stranka posle niza potresa predložila za kancelara Austrije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na političkoj sceni Austrije juče su se dešavale tektonske promene, a pred zemljom je uzbudljiv period koji će kulminirati izborom novog kancelara. Povlačenje bivšeg kancelara Sebastijana Kurca iz političkog života, i ostavka aktuelnog kancelara Aleksandera Šalenberga utrli su put da se na ključnoj poziciji kako države, tako i vladajuće OVP nađe Karl Nehamer - političar koga ocenjuju i kao partijskog vojnika čvrste ruke. 

Uvertira u današnji formalni predlog OVP da upravo Nehamer bude taj koji će voditi Austriju u narednom periodu, bio je niz političkih potresa koji su se odigrali poslednjih meseci u zemlji, ali pre svega juče kada se Šalenberg zvanično povukao sa kancelarkog mesta, a Kurc "ugasio"  svoju političku karijeru.

Povlačenje doskorašnjeg kancelara i lidera Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijana Kurca iz politike sam Kurc objavio je juče. Bio je najmlađi državni sekretar, najmlađi ministar spoljnih poslova, najmlađi šef OVP i najmlađi kancelar, a kada je podneo ostavku na tu poziciju 9. oktobra rekao je da to radi kako bi se "izbegao haos" i da bi se rešila situacija u koju je dospela koalicija. 

Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

 

Haos, bar kada je reč o Kurcu, kulminirao je njegovim konačnim povlačenjem i tačkom na politički karijeru u 35. godini, a započet je nakon što je Tužilaštvo za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije pokrenulo istragu protiv Kurca i devet njemu bliskih lica zbog pronevere, primanja i davanja mita - u javnosti je ovo poznato kao afera Ibica

Konkretno, vlasti ih sumnjiče da su između 2016. i 2018. godine bili uključeni u proneveru sredstava Ministarstva finansija za plaćanje anketa koje su služile njegovoj političkoj agendi. Zeleni, njegovi koalicioni partneri, ubrzo su stavili do znanja da će napustiti koaliciju ukoliko Kurc i dalje bude na mestu kancelara, što je, smatra se, bio ključni uticaj u odluci da se povuče.

I na samoj sednici, Nehamer je istakao da za Kurca gaji veliko poštovanje. "On je uobličio mnogo stvari tokom vremena provedenog u partiji. Njegovim dolaskom, stranka je ponovo postala bliska onima koji imaju niska primanja, i penzionerima", rekao je Nehamer, a prenosi austrijski list "Kurir". Nedugo nakon što je Kurc najavio povlačenje iz politike, njegov naslednik na mestu kancelara Aleksander Šalenberg takođe je odstupio sa te dužnosti, rekavši da će najvažniju funkciju u zemlji prepustiti narednom lideru OVP-a.

Danas je na skupštini stranke odlučeno da će na kancelarsko mesto doći aktuleni ministar unutrašnjih poslova Austrije, Karl Nehamer. Šta to znači za Austriju?

Ko je Nehamer?

Bečki mediji navode da bi dolaskom Nehamera na kancelarsko mesto i bi moglo doći do daljih promena, što se danas i dešava. Ministar finansija Gernot Blumel (koji je takođe učesnik afere Ibica) već je najavio ostavku, a osim promena na samom čelu vlade, predložene su još neke rotacije.

Šalenberg bi trebalo da preuzme poziciju ministra spoljnih poslova, što je bio i ranije, a Gerhard Karner da zameni Nehamera na mestu ministra unutrašnjih poslova. Takođe, Austrija će dobiti nove ministre obrazovanja, finansija, kao i novog državnog sekretara. 

Karl Nehamer je vojni veteran koji najveće biračko uporište ima u Donjoj Austriji, koja okružuje Beč. Blizak je Sebastijanu Kurcu, a poznat je po svojim rigoroznim stavovima po pitanju migracija, što je upravo jedna od sfera za koje je zadužen trenutno, kao ministar unutrašnjih poslova, piše Politiko.

Austrijski list Standard Nehamera naziva "pravim partijskim vojnikom", što je opis koji ima dvostruko značenje. Sa jedne strane, Nehamer je u gotovo svakom medijskom nastupu i potezu pravio liniju i zvanične stavove OVP-a. Sa druge, u pitanju je čovek koji je zaista vojnik - ne samo da je odslužio regularni vojni rok, već je kasnije ostao pri ministarstvu odbrane gde je obučavao obaveštajce.

AP Photo/Markus Schreiber, Pool

 

U okviru partije, Nehamer je radio u nekoliko segmenata, koji su se uglavnom ticali komunikacije sa medijima. Trebalo je da bude osoba koja će 2016. godine "spasiti" izbornu kampanju Andreasa Kola, što mu nije uspelo. Međutim, kada je 2017. godine Sebastijan Kurc došao na čelo OVP-a, Nehamer je zadobio njegovo poverenje. Iste godine je izabran za potpredsednika poslaničkog kluba stranke u parlamentu, kao i za portparola partije. Već sledeće, 2018, Nehamer je postao generalni sekretar OVP-a, kao i državni portparol za integraciju i migraciju. 

Na mesto ministra unutrašnjih poslova, Nehamer je došao 7. januara 2020. godine, u drugom mandatu vlade Sebastijana Kurca. Baš kao što bi se i moglo očekivati od bivšeg vojnika, Nehamer se na ovoj poziciji od samog početka vodio "disciplinom i čvrstom rukom". Najpoznatiji je po svojim stavovima o ilegalnim migracijama, gde je preuzeo mnogo oštrije poglede na svet od svog prethodnika. Koalicioni partneri i neke nevladine organizacije su protestovale zbog slučaja deportacije dvoje dece koja su na ovaj način došla u zemlju, ali je ostao neumoljiv, kao i u slučaju tražilaca azila iz grčkog kampa Morije.

Austrijska javnost od Nehamera kao "partijskog vojnika" očekuje da pokaže svoju disciplinu kada dođe na mesto austrijskog kancelara. Međutim, tumači se i da bi za tu poziciju, ipak, morao da se prilagodi "umetnosti pregovaranja" i bude malo fleksibilniji nego što je ranije iskustvo sa ovim političarem pokazivalo. Na koncu, od njegovog nastupa i poliitčkog umeća na najvišoj poziciji u Austriji neće zavisiti samo politika zemlje, već i pozicioniranje Austrije, kao jedne od važnih i moćnih članica, u izgradnji stavova i oblikovanju politike EU.

Komentari (0)

Evropa